Nieuws/Binnenland
321918
Binnenland

Onderzoek naar moestuinen omgeving DuPont

DORDRECHT - Groenten en fruit uit moestuinen in de omgeving van de voormalige fabriek van DuPont in Dordrecht worden onderzocht op aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen. De oogst uit tuinen in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht gaat onder de loep om vast te stellen of kweek uit eigen tuin daar veilig gegeten kan worden.

Aanleiding is een eerdere studie van de Vrije Universiteit naar de concentraties PFOA en GenX in gras en bladeren in enkele wijken rond de chemiefabriek. Dat leidde tot onrust over het eten van eigen oogst. De betrokken gemeenten benadrukken dat er geen reden is het eten van groenten en fruit uit moestuinen af te raden, maar laat het RIVM voor de zekerheid onderzoek doen.

DuPont stootte jarenlang een grotere hoeveelheid van de giftige stof PFOA uit dan toegestaan. Dat heeft vermoedelijk geleid tot gezondheidsschade voor medewerkers en omwonenden. Inmiddels heet het bedrijf Chemours.

Drinkwater

Het onderzoek naar de moestuinen begint woensdag en de resultaten worden eind dit jaar verwacht. Het gaat om vier locaties in Sliedrecht, drie in Dordrecht en drie in Papendrecht.

Eerder werd het drinkwater in Dordrecht, Rotterdam en omstreken onderzocht op mogelijk gevaarlijke concentraties van de kankerverwekkende stoffen. Het water bleek overal veilig.