Nieuws/Binnenland
322017723
Binnenland

Laatste vlucht met evacués uit Afghanistan landt op Schiphol

DEN HAAG - Op Schiphol is vrijdag de allerlaatste vlucht met evacués uit Afghanistan geland. Aan boord van het vliegtuig waren 87 passagiers, allen met een Nederlands paspoort, meldt het ministerie van Defensie. Aan de evacuatiemissie uit Kabul kwam donderdag een einde.

De komende dagen komen de Nederlandse militairen en diplomaten terug die de afgelopen dagen op de internationale luchthaven van Kabul de evacuatie hebben geregeld. Een deel van de militairen blijft tot 31 augustus in de regio.

Eerder vrijdag landde ook al een vliegtuig met evacués op Schiphol. Van de honderd passagiers waren er 98 met een Nederlands paspoort. Er zijn de afgelopen dagen meer dan 2500 mensen uit Afghanistan geëvacueerd door Defensie, van wie 1600 in Nederland blijven.

Hoeveel mensen zijn achtergebleven die Nederland had willen evacueren, is nog niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om honderden. Zo bleken er veel meer Nederlanders in Afghanistan te zijn dan vooraf was ingeschat.

Volgens demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) zijn er een dertigtal tolken achtergebleven. Met een deel van hen is contact. Het kabinet doet er alles aan om de achterblijvers te helpen, zei demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) voor het begin van de ministerraad.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop