Nieuws/Binnenland
3220662
Binnenland

Stekkerbolide ontzien bij gemeentelijke melkkoe

Korting voor stekkerbolide bij parkeerpaal

Den Haag - Gemeenten kunnen vanaf 2021 elektrische auto’s korting geven bij de parkeerpaal. Het ’groenste kabinet ooit’ gaat de spelregels voor parkeertarieven aanpassen om dit mogelijk te maken. Mensen met een (zuinige) benzineauto of diesel blijven de volle mep betalen.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) kondigt een wetsvoorstel aan om gemeenten de vrijheid te geven om emissieloze voertuigen voordeliger te maken. Verschillende linkse stadsbesturen vragen al langer om aanpassing van de regels.

Zuinige auto

Het is de bedoeling dat gemeenten zelf mogen bepalen hoeveel korting ze geven. De D66-bewindsvrouw staat niet toe dat stadsbesturen onderscheid maken tussen het parkeertarief voor een benzineauto en een diesel. Ook een voordeeltje voor een zuinige auto zit er niet in.

Van Veldhoven: „Zo’n verschil draagt niet bij aan het doel van de maatregel, namelijk de overgang naar zero-emissie.” De staatssecretaris denkt dat korting bij de parkeerpaal mensen over de streep kan halen om een stekkerbolide aan te schaffen.

Het is de bedoeling dat gemeenten vanaf 1 januari 2021 aan de slag kunnen met de nieuwe regels voor de parkeertarieven.