Nieuws/Buitenland
3223312
Buitenland

Het hoge woord is eruit: justitie wil Netanyahu vervolgen

JERUZALEM - De procureur-generaal van Israël wil premier Benjamin Netanyahu vervolgen voor omkoping en fraude. De rechtse leider spreekt zelf over een „heksenjacht” die is bedoeld om hem politiek uit te schakelen.

Israëlische media berichten dat Netanyahu donderdag formeel op de hoogte is gesteld van het besluit van procureur-generaal Avichai Mandelblit. Dat komt op een politiek gevoelig moment. Israël gaat om 9 april naar de stembus en Netanyahu wil daarna graag verder als premier.

De 69-jarige Netanyahu verdedigde zich donderdagavond fel. „Links weet dat het ons niet in het stemhokje kan verslaan”, stelde hij. „Daarom zijn ze al drie jaar bezig met een ongekende heksenjacht. Die heeft maar één doel: de rechtse regering omver werpen die mij als leider heeft.”

De premier wordt formeel pas in staat van beschuldiging gesteld nadat hij de kans heeft gehad zichzelf te verdedigen in een hoorzitting. Hij mag dan zijn kant van het verhaal vertellen en proberen Mandelblit op andere gedachten te brengen.

Bezeq

De politie had de vervolging van Netanyahu al aanbevolen. Hij wordt er onder meer van verdacht telecombedrijf Bezeq te hebben bevoordeeld. In ruil daarvoor kon de premier rekenen op positieve berichtgeving door een aan Bezeq verbonden mediabedrijf.

Netanyahu zou ook hebben geprobeerd een geheime deal te sluiten met de uitgever van een grote krant. Hij zou zich bereid hebben getoond een concurrerend dagblad te benadelen. Een andere zaak draait om het aannemen van dure spullen, zoals champagne en sigaren. Netanyahu stelde zelf dat het ging om cadeaus van vrienden waar geen politieke gunsten tegenover stonden.

De premier heeft de beschuldigingen steeds tegengesproken. Hij kan in principe aanblijven tot hij alle beroepsmogelijkheden heeft uitgeput, maar de beschuldigingen van machtsmisbruik kunnen hem stemmen kosten bij de verkiezingen in april. Als hij die wint, kan hij de langstzittende premier uit de geschiedenis van zijn land worden.