Nieuws/Buitenland
322340
Buitenland

Jazz (20) doet boekje open over wantoestanden

Betaalde seks ’heel normaal’ bij modellen

AMSTERDAM - Ze is een van de weinigen die zich durven uit te spreken. Jazz Egger weigert het ’normaal’ te vinden dat modellen seks moeten hebben voor geld, of voor een betere carrière. Zelfs minderjarigen worden gelokt, vertelt het model uit Londen aan De Telegraaf.

Ze lijkt een doorsnee model: gescout op 13-jarige leeftijd en hard gewerkt voor een mooie carrière. Natuurlijk horen daar opofferingen bij, maar je krijgt er ook veel voor terug: duizenden volgers op sociale media, en veel geld. Toch maakt dat alles niet gelukkig, blijkt als Jazz (20) haar verhaal vertelt. Ze is bedolven onder reacties van jonge lotgenotes, die het herkennen.

Seks

Volgens Egger hebben ook ’gearriveerde modellen’ zich laten gebruiken voor schimmige seks-deals, waarvoor soms miljoenen worden geboden. Zelf werd ze ook gevraagd. Sterker nog, ze werd dringend geadviseerd om ’gewoon’ akkoord te gaan met een voorstel tot ’intimiteit’. Maar Jazz is potverdorie model, vertelt ze, geen prostituee. „Ik wil mijn lichaam niet verkopen op die manier.”

Het begint als ze een tussenpersoon ontmoet in een exclusieve club, die haar met Griekse miljonairs op een schip wil zetten. Ze weigert. Dan vraagt iemand anders of ze meewil met een beroemde acteur, naar een etentje. ’Intimiteit’ was onderdeel van het aanbod. Ze weigert weer: „Ik ben model, geen escort.”

Fout

Vervolgens gaat het mis. De tussenpersoon, ene George, is boos. „Dit is het meest normale wat er bestaat. Iedereen doet het.” Hij noemt namen. Beroemde namen. „Zij snappen de waarde van geld. En iedereen vindt het leuk om seks met mooie mannen te hebben. Wat is de schaamte? De maatschappij heeft een dubbele standaard, waardoor vrouwen zich moeten schamen voor seks”, probeerde de man Jazz Egger te overtuigen.

„De meeste modellen zijn dit stadium gepasseerd. Al die modellenkantoren worden gerund door hedge fund-managers die wachten op seks”, vertelt de man.

Weigering

Jazz blijft bij haar punt. Maar ze krijgt veel reacties van vriendinnen. „Ze vertelden me over hun ervaringen. Het is verdrietig om te weten dat het zo normaal en gangbaar is. Veel meisjes krijgen niet genoeg geld voor foto’s. En zo’n aanbod is gemakkelijk geld.”

Het model vertelt dat vermoedelijk ook minderjarigen de ’aanbiedingen’ krijgen. „Ik weet dat. Vriendinnen hebben dat verteld. George vroeg me ook nooit om mijn leeftijd. Het interesseerde hem duidelijk niet.”

Kruistocht

Egger is een kruistocht begonnen om de misstanden in haar sector aan te pakken. Ze is inmiddels een oudgediende, met zeven jaar ervaring. Eerder maakte ze zich boos over het gebrek aan slaap, de pogingen om modellen superdun te maken en de dwang om zoveel mogelijk Instagram-volgers te krijgen. „Er is zoveel mis in deze industrie. Ik ga er alles aan doen, wat er ook nodig is, om dat te verbeteren. Ook al duurt het eeuwen.”

Stevige woorden. Maar hoe verander je zo’n miljoenenindustrie? „Door mensen te onderwijzen. Ik wil dat mensen kritische vragen stellen. Ik hoop dat modellen, zeker de minderjarigen, geen vragen meer krijgen om te slapen met rijke en beroemde mannen. Het kan gevaarlijk zijn, zeker voor jonkies. Ik respecteer iedereen, maar denk aan modellen die geen plezier beleven aan seks met vreemden. Het is voor geld, niets anders. Hoe voel je je na zo’n avond? Het kan je breken, denk ik.”

Industrie

Jazz Egger waarschuwt ook ouders, verzorgers, en anderen. „De mode-industrie zou een veilige wereld moeten zijn. Die seksvragen bestaan echt, en ze moeten niet worden genormaliseerd.” Toch weet ook Egger: het is roeien tegen de stroom in. „Het zal even duren voordat deze ’deals’ stoppen, maar nu moeten we voorzichtig zijn. Onderwijs je jongste zussen, je vriendinnen, je kinderen. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn, dan onveilig.”