Nieuws/Buitenland
322369
Buitenland

Geen nieuwe sancties tegen Noord-Korea

NEW YORK - De Verenigde Staten dringen na de jongste raketproef van Noord-Korea niet aan op nieuwe sancties tegen het land.

Washington wil het in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties laten bij een verklaring waarin de lancering wordt veroordeeld en alle landen worden opgeroepen bestaande strafmaatregelen „strikt, volledig en met spoed” toe te passen.

De verklaring, die door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad moet worden onderschreven, is in tegenstelling tot een resolutie niet dwingend. Volgens diplomaten hopen de VS en Japan dat er dinsdag nog overeenstemming wordt bereikt over de tekst.

De Veiligheidsraad legde deze maand al sancties op nadat Noord-Korea in juli twee langeafstandsraketten had getest. Volgens diplomaten willen Rusland en China, die vetorecht hebben, alleen nieuwe sancties treffen als Noord-Korea weer een langeafstandsraket test of een kernproef houdt. De raket die Noord-Korea dinsdag over Japan liet vliegen was volgens deskundigen alleen geschikt voor de middellange afstand.