Nieuws/Binnenland
3227318
Binnenland

Celstraffen voor grootschalig misbruik meisje

De advertenties werden gemaakt door de oom van het minderjarige meisje.

De advertenties werden gemaakt door de oom van het minderjarige meisje.

GRONINGEN - Voor de rechtbank in Groningen zijn vrijdagmiddag aan zes mannen celstraffen van zes tot 42 maanden opgelegd, voor ernstig misbruik van een toen 13-jarig meisje uit diezelfde provincie. Er waren eind januari straffen tot 3,5 jaar celstraf geëist. Filmpjes en chats golden als bewijs tegen de meeste verdachten, waarvan enkele het misbruik uit 2015 tot en met 2017 ontkenden. Het slachtoffer zou volgens justitie tweehonderd maal ’gewelddadig en extreem’ misbruikt zijn.

De advertenties werden gemaakt door de oom van het minderjarige meisje.

De advertenties werden gemaakt door de oom van het minderjarige meisje.

De verdachten kwamen via internet in contact met het meisje en haar oom, die de bizarre afspraken regelde. Erik O. (25) uit Oldambt moet 42 maanden zitten en 7500 euro schadevergoeding betalen. Tegen hem was dezelfde celstraf geëist, de zwaarste in deze strafzaak. De Groninger van Ghanese afkomst zou in 1,5 jaar tijd ongeveer elf keer onveilige seks hebben gehad. Hij ’vermoedde niks’, had hij op zitting gezegd. „De site was voor 18 en ouder.” Hij was 22, het meisje pas 13. Op een gegeven moment wist hij haar leeftijd wel, stelt de rechter. Via de app volgden grove instructies. Ook werd drugs gebruikt.

Sheldon R. (38) uit Almere kreeg zeven maanden cel voor ontucht. Er was tien maanden cel geëist. De voormalige Jamaicaan had één keer seks. R. dacht dat het meisje rond de 20 jaar oud was, mede doordat ze een kop groter is. De rechtbank sprak van een ’ontluisterende setting’. R. moet tevens tweeduizend euro schadevergoeding betalen. Ook deze man heeft volgens de rechtbank onvoldoende gedaan om te controleren of het slachtoffer wel meerderjarig was.

De oorspronkelijk Sudanese ’Max’ M. (29) uit Groningen had eenmalig sekscontact. Tegen M. werd eveneens tien maanden cel geëist. Hij kreeg er uiteindelijk zes van de rechter opgelegd. Hij werd benaderd voor een seksafspraak. „Hij had wel de leeftijd van het slachtoffer moeten checken”, oordeelde de rechtbank.

Ronald R. (41) uit Borger-Odoorn moet ook zeven maanden de cel in en tweeduizend euro smartengeld betalen, dit na een eis van tien maanden. Deze Drent kende oom M. van toen ze eerder vrienden waren. Het meisje zou telkens om seks gevraagd hebben. „Verdachte kende het meisje echter al jaren lang en had moeten weten dat ze zo jong was en dat het een kwetsbaar meisje was.”

Mohammed A. (28) uit Haarlem moet dertig maanden de gevangenis in voor het plegen van extreme ontucht en vijfduizend euro schadevergoeding betalen: „Normen werden overschreden.” De man, die oorspronkelijk uit Irak komt, had op zitting aangegeven niet zoveel te hebben onthouden. De eis was eveneens dertig maanden. A. werd ’brute asielzoeker’ genoemd. De seks was in het bos, met vastbinden, en alles werd gefilmd. „Vernederend”, meent de rechter. Zijn raadsman is ontevreden: „Deze straf is te zwaar, voor vier keer seks. Dit is absurd. Hij was maar drie maanden in Nederland.”

’Immense ellende’

De nu veroordeelde Mohamad B. (26) veroorzaakte volgens de rechter ’immense ellende’ voor het slachtoffer. Hij kreeg zeven maanden cel opgelegd en eveneens moet hij tweeduizend euro schadevergoeding afdragen. „Dit was in strijd met de norm”, aldus het vonnis. B. heeft volgens de rechtbank eenmaal seks gehad met het slachtoffer, toen ze 14 jaar oud was. „Dit gebeurde onveilig in een bos.” Hij kende het slachtoffer voordien niet.

Oom adverteerde

De heftige misbruikzaak kwam in 2018 eerder voor de rechtbank in Groningen, toen de 46-jarige oom van het meisje terecht stond. Hij regelde seksafspraken en eiste dat er filmpjes werden gemaakt. M. werd veroordeeld tot acht jaar cel en tbs. Daarnaast moet hij een ton schadevergoeding betalen. Zijn hoger beroep dient nog. Komende maandag is er een pro forma-zitting.

Een inmiddels overleden verdachte uit Winschoten stond eind januari eveneens terecht. Hij bracht zichzelf kort na de zitting om het leven. Daardoor staakte de vervolging en was er dus vrijdag geen vonnis. Er was 18 maanden celstraf geëist. De Groninger verklaarde op zitting helemaal niks met de zaak te maken hebben gehad. „Ik ben het niet. Iemand anders is met mijn gegevens van internet aan de haal gegaan”, had hij aangegeven. „Ik ben nooit met justitie in aanraking geweest. Ik zat ook nooit op datingsites.” Deze verdachte stond bovendien niet op filmpjes, zoals andere verdachten.