Nieuws/Buitenland
322741581
Buitenland

Politie VS verijdelt ontvoering gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer

LANSING - De Amerikaanse autoriteiten zeggen een plan te hebben verijdeld om gouverneur Gretchen Whitmer van Michigan te kidnappen. Er worden zeker dertien verdachten vervolgd. Het gaat onder meer om de mannen die van plan zouden zijn geweest Whitmer te ontvoeren bij haar vakantiehuis. Daar zouden ze ook al informatie hebben verzameld.

De Democrate Whitmer noemde de samenzweerders tijdens een persconferentie „ziek” en „verdorven.” Ze haalde ook uit naar president Donald Trump. Die kreeg het verwijt dat hij tijdens de pandemie voor meer wantrouwen en woede in de samenleving heeft gezorgd. „De president stond vorige week nog voor het Amerikaanse volk en weigerde witte nationalisten en haatgroepen te veroordelen, zoals deze twee milities uit Michigan.”

De FBI kwam het complot tegen Whitmer op het spoor via sociale media. Daar zou zijn gesproken over een mogelijke gewelddadige opstand tegen de overheid. Een van de hoofdverdachten zou de gouverneur in een gelivestreamde video op Facebook een „tiran” en een „bitch” hebben genoemd. Ook beklaagde hij zich over de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus.

Tekst gaat door onder de foto

De verdachte zou in juni hebben gezegd „tweehonderd manschappen” nodig te hebben om het regeringsgebouw in Lansing te bestormen. Daar moest de gouverneur dan gevangen worden genomen en later worden berecht voor verraad. De groep besloot uiteindelijk om toe te slaan bij het vakantiehuis en overwoog explosieven te gebruiken om de aandacht van de politie af te leiden. Ook zou de hulp zijn ingeroepen van een lokale militie.

De autoriteiten vervolgen zes mannen die betrokken zouden zijn bij het complot om de gouverneur te ontvoeren. Zij riskeren een levenslange gevangenisstraf. Ook zeven mensen die banden hebben met de militie Wolverine Watchmen moeten zich voor de rechter verantwoorden. Ze worden verdacht van logistieke steun aan terroristen en andere strafbare feiten.

Tien van de dertien verdachten in de zaak.

Tien van de dertien verdachten in de zaak.

Whitmer, die al langer bekendstaat als criticus van president Trump, maakte zich in sommige kringen onpopulair door een streng coronabeleid te voeren. Duizenden rechtse actievoerders gingen eerder dit jaar de straat om te protesteren tegen haar maatregelen, die ze veel te streng vonden. Trump heeft dergelijke protesten aangemoedigd door „bevrijd Michigan” op Twitter te schrijven.

De verkiezingen splijten families. Voor de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ hebben we twee Nederlandssprekende Amerikanen bereid gevonden om het gesprek wél met elkaar aan te gaan. Jill Adler stemt op Joe Biden, Brian Godor is Republikein: