Nieuws/Binnenland
322910921
Binnenland

Schrijver en arts Ivan Wolffers (74) overleden

Ivan Wolffers.

Ivan Wolffers.

DEN HAAG - Schrijver en arts Ivan Wolffers is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was ernstig ziek, hij kreeg twintig jaar geleden te horen dat hij prostaatkanker heeft. Wolffers was ruim 50 jaar lang samen met schrijfster Marion Bloem. Ze hadden samen een zoon, tv- en filmproducent Kaja Wolffers.

Ivan Wolffers.

Ivan Wolffers.

Ivan Wolffers en Marion Bloem schreven op Twitter veel over zijn naderende levenseinde. Zo schreef Wolffers drie dagen voor zijn dood: „De hondsuren zijn voorbij, Miles laat van zich horen met zijn huilend instrument. Nog drie neus nachten.” Eind september liet Wolffers weten: „Als je mijn tranen ziet, weet dan dat ze niet van verdriet zijn, maar van geluk en ontroering omdat het leven zo gul voor me was.” Bloem meldde dinsdag: „De dagen samen zijn zo onbeschrijfelijk mooi dat ik hoop dat het eeuwig zo voort zal gaan, maar de nachten wrijven ons onder de neus dat het einde onvermijdelijk nabij is.”

Uitgeverij De Arbeiderspers heeft het overlijden van Wolffers naar buiten gebracht. „Hij is vrijdagmorgen 7 oktober, omringd door zijn geliefden, weggegleden uit het leven dat hij tot zijn laatste snik en laatste lach omarmd heeft”, meldt de uitgeverij.

Levenswerk

Wolffers studeerde geneeskunde in Utrecht. Hij werkte daarna op een huisartsenpraktijk en schreef columns voor de Volkskrant. In 1989 werd hij buitengewoon hoogleraar Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij schreef veel boeken, niet alleen romans, maar ook werken over gezondheid, waaronder het standaardwerk Medicijnen.

Via Twitter deelde Bloem het overlijden van Wolffers: „Tot op ’t allerlaatst behield hij de regie, mijn lief, mijn reisgezel, mijn encyclopedie, mijn held, de geweldige vader van mijn zoon, de opa van m’n kleindochters, mijn warmte, mijn veiligheid, mijn inspiratie, de mens die mij altijd nam zoals ik ben.”