Nieuws/Buitenland
323659389
Buitenland

Fauci boos over gebruik van zijn uitspraken in spotje Trump

Donald Trump en Anthony Fauci.

Donald Trump en Anthony Fauci.

WASHINGTON - De Amerikaanse topdeskundige op het gebied van infectieziekten, Anthony Fauci, zei zondag dat hij niet heeft ingestemd om te figureren in een verkiezingspotje van president Donald Trump. Ook zijn zijn uitspraken die daarin worden gebruikt uit hun verband gehaald.

Donald Trump en Anthony Fauci.

Donald Trump en Anthony Fauci.

Het spotje van de Republikeinen, dat vorige week werd vrijgegeven, bespreekt de poging van Trump om persoonlijk te herstellen van het coronavirus en het werk van zijn regering om de pandemie aan te pakken. In de boodschap worden oudere opmerkingen van Fauci op een manier gebruikt alsof het lijkt dat hij de president prijst. „Ik kan me niet voorstellen dat iemand meer zou kunnen doen”, zegt Fauci in de advertentie.

Maar die opmerkingen zijn afkomstig uit een interview in maart, waar de directeur van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID), de bredere inspanning besprak van onder meer de coronavirustaskforce van het Witte Huis. „In mijn bijna vijf decennia van openbare dienst heb ik nooit publiekelijk een politieke kandidaat gesteund”, zei Fauci in een verklaring.

„De commentaren die zonder mijn toestemming aan mij werden toegeschreven in de GOP-campagneadvertentie werden uit hun context gehaald uit een brede verklaring die ik maanden geleden aflegde over de inspanningen van federale volksgezondheidsfunctionarissen”, voegde zijn verklaring eraan toe.

Trump-campagnewoordvoerder Tim Murtaugh verdedigde het verkiezingsspotje zondag in een verklaring en zei dat de woorden van Fauci „juist zijn, en rechtstreeks uit de mond van Dr. Fauci. Zoals Dr. Fauci onlangs in de Senaat heeft getuigd, heeft president Trump het virus vanaf het begin serieus genomen, snel gehandeld en levens gered”, aldus Murtaughs verklaring.

Fauci en Trump waren het niet altijd eens over hoe om te gaan met de pandemie, die bijna 7,7 miljoen mensen in de Verenigde Staten heeft besmet en meer dan 214.000 mensen heeft gedood. Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste kiezers de aanpak van de coronacrisis door de president afkeuren.

Op vrijdag beschreef Fauci een evenement in het Witte Huis op 26 september, waarna verschillende aanwezigen, waaronder Trump, positief testten op het virus, als een „superspreader-evenement.”

In een nieuwe podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ gaan twee Nederlandssprekende Amerikanen met elkaar in discussie. Jill Adler stemt op Joe Biden, Brian Godor is Republikein.