Nieuws/Binnenland
3237578
Binnenland

Marco Kroon weer vrij na vermeende kopstoot

Marco Kroon

Marco Kroon

AMSTERDAM - Militair Marco Kroon is weer vrij. Dat bevestigen de Koninklijke Marechaussee en Kroons advocaat Geert-Jan Knoops. Kroon werd zondagavond aangehouden op verdenking van mishandeling van een agent, bevestigt Knoops.

Marco Kroon

Marco Kroon

Het incident gebeurde tijdens het carnavalsweekeinde. Een agent sprak de drager van de Militaire Willemsorde aan op wildplassen. Daarop volgde volgens Brabants Dagblad een kopstoot. Knoops zegt dat Kroon dat ontkent. ,,Maar wat er precies is gebeurd, kan cliënt zich door de snelheid van de gebeurtenissen niet meer exact herinneren.’’

Knoops kan ook niet zeggen of Kroon onder invloed was op het moment van de vermeende mishandeling. ,,Ik neem aan dat ook dit wordt onderzocht’’, zegt hij.

’Het is anders’

In Hart van Nederland zegt Kroon maandagavond dat het volgens hem anders zit. ,,Het is anders dan dat het nu wordt weggezet. Het enige wat ik kan zeggen, is dat ik er ontzettend van baal dat dit allemaal is gebeurd'', zegt Kroon, die eraan toevoegt dat hij gewoon carnaval aan het vieren was.

Defensie doet vooralsnog geen mededelingen over de zaak, meldt een woordvoerder. Strafbare feiten met militairen worden altijd onderzocht door de Koninklijke Marechaussee. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee wilde maandag alleen bevestigen dat zondagavond een militair is aangehouden vanwege een incident in Den Bosch.

Willems-Orde

Kroon werd in 2009 als eerste militair sinds 1955 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Sindsdien zijn er tal van kwesties rondom zijn persoon geweest.

Zo werd hij in 2011 veroordeeld voor het bezit en levering van stroomstootwapens. Vorig jaar verscheen zijn boek Kroongetuige, waarin hij zijn lotgevallen in Afghanistan beschrijft. De majoor raakte in opspraak, omdat hij pas jaren na dato beweerde dat hij bij een geheime operatie een vijandelijke strijder had omgebracht. Militairen moeten zoiets meteen melden. In november vorig jaar vertelde de ex-commando in de talkshow Pauw dat hij in Afghanistan op een geheime missie zou zijn ontvoerd, mishandeld en ook verkracht. Uit wraak zou hij zijn verkrachter om het leven hebben gebracht.