Nieuws/Buitenland
323929
Buitenland

70.000 mensen zondag in Frankfurt huis uit

FRANKFURT AM MAIN - In Frankfurt moeten zondag ongeveer 70.000 mensen tijdelijk hun huis uit om een Britse bom uit de Tweede Wereldoorlog te kunnen ontmantelen. Het is een van de grootste evacuaties in decennia in Duitsland. Ook het hoofdbureau van politie moet worden ontruimd, zei een woordvoerder dinsdag.

De blindganger werd dinsdag gevonden tijdens bouwwerkzaamheden in stadsdeel Frankfurt-Westend, net buiten het centrum. Het gaat volgens Bild om een 1800 kilo zware bom van het type HC-4000 met 1400 kilo springstof. Het gebied rondom de vindplaats werd onmiddellijk afgezet. Zondag wanneer het explosief onschadelijk wordt gemaakt, moeten de bewoners in een straal van 1,5 kilometer een veilig heenkomen zoeken.

Of ook het luchtverkeer hinder zal ondervinden van de werkzaamheden van de explosievenopruimingsdienst hangt af van de wind zondag. Alleen bij oostenwind gaat de aanvliegroute naar de grootste Duitse luchthaven over Frankfurt-Westend.

Recent waren er in Duitsland vergelijkbaar grote evacuaties na de vondst van een bom. Eind 2016 moesten 54.000 mensen in Augsburg hun huis uit, in mei van dit jaar 50.000 in Hannover.