Nieuws/Binnenland
3241250
Binnenland

Koopkracht Nederlander blijft een plus

Den Haag - De koopkrachtstijging blijft overeind dit jaar ondanks de hogere energierekening. Dit stelt het Centraal Planbureau dat nog steeds een plus van 1,6 procent voor de doorsnee Nederlander voorspelt.

De rekenmeesters hebben de energieprijzen en de hogere btw meegenomen in hun berekeningen en denken dus dat bijna alle Nederlanders er nog steeds in koopkracht op vooruitgaan.

De verwachtingen voor de groei van de gehele economie zijn wel naar beneden bijgesteld. Dit jaar en volgend jaar wordt nog een plus van 1,5 procent verwacht.

Daarmee stelt het CPB in de nieuwe raming de verwachtingen fors naar beneden bij. In december werd nog een economische groei van 2,2 procent voorspeld voor 2019. Het hoge groeitempo van onze economie is dus voorbij, stelt het CPB.

De internationale handel groeit minder hard en dat is in ons land dus ook te merken. Daarnaast heeft de overheid minder uitgegeven dan gepland door de krappe arbeidsmarkt. Ook dat heeft een negatief effect op de groei.

"Economie schakelt terug maar kan tegen een stootje"

Ondanks de lagere groei blijft de werkloosheid laag, stijgt de koopkracht en blijven de overheidsfinanciën op orde, benadrukt het planbureau. Laura van Geest, directeur CPB: „De economie schakelt terug naar een normaler toerental, maar kan tegen een stootje.”

De lonen stijgen dit jaar naar verwachting met 2,7 procent, terwijl de inflatie – het prijskaartje voor onze uitgaven – met 2,3 procent omhoog gaat. De werkloosheid blijft laag met 3,8 procent dit jaar en 4 volgend jaar.

„De Nederlandse economie staat er nog steeds goed voor”, stelt minister Hoekstra (Financiën in een reactie. „De piek ligt volgens het CPB inmiddels wel achter ons. De groei gaat hiermee terug naar een niveau dat volgens het CPB gebruikelijk is op de lange termijn. De groeivertraging laat de gevoeligheid van Nederland voor de ontwikkelingen in de wereldeconomie zien.”

Dat pleit volgens Hoekstra ’eens te meer voor koers houden en buffers op te bouwen nu het economisch goed blijft gaan’. „Dat zorgt ook voor ruimte als het op een later moment weer economisch slechter gaat.”