Nieuws/Binnenland
3242026
Binnenland

UMC Utrecht kondigt vol trots aan:

Twee mensen vrij van hiv na behandeling kanker

Onderzoeksters Monique Nijhuis en Anne Wensing (rechts).

Onderzoeksters Monique Nijhuis en Anne Wensing (rechts).

UTRECHT/SEATTLE - Voor het eerst na de genezing in Berlijn van de Amerikaan Timothy Brown, ruim tien jaar geleden, zijn er weer mensen verlost van hiv. Dat melden het UMC Utrecht en het internationale onderzoeksteam IciStem, waarvan een deel in Utrecht zit.

Onderzoeksters Monique Nijhuis en Anne Wensing (rechts).

Onderzoeksters Monique Nijhuis en Anne Wensing (rechts).

Een Brit en een Duitser die zowel hiv als kanker hadden, kregen net als Brown stamceltransplantatie om de kanker te genezen. Het resultaat: ook hiv verdween.

Inmiddels zijn bij deze beide patiënten nog slechts ’flarden genetisch materiaal van hiv’ terug te vinden maar geen nieuwe virusdeeltjes, aldus het bericht. „Dat houdt dus in dat de twee patiënten op dit moment allebei hiv-vrij zijn.”

Beiden zijn ook genezen van kanker. Inmiddels nemen de twee patiënten nu 3,5 en 18 maanden geen virusremmers meer.

Resistente cellen

Arts-microbioloog en viroloog Anne Wensing, een van de hoofdonderzoekers van IciStem, vertelt dat er sprake was van een speciale en zeldzame donor, op wiens cellen het hiv-virus geen vat heeft: „Er mist een bepaald poortje op de cellen. Hiv gebruikt dat poortje om naar binnen te gaan.” Volgens het UMC Utrecht heeft vermoedelijk maar 2 procent van de mensen dergelijke resistente cellen.

Deze methode is ook nog niet beschikbaar voor iedereen. Toch is moleculair viroloog Monique Nijhuis blij. „We hebben nu laten zien dat iemand na één stamceltransplantatie, geen bestraling en relatief milde chemo vooralsnog hiv-vrij is. Dat zijn drie stappen voorwaarts.”

Ook directeur van het Aidsfonds Mark Vermeulen is verheugd: „Dit is geweldig inspirerend nieuws en na tientallen jaren van onderzoek een hoopvol resultaat. Want genezen is de droom van iedereen die hiv heeft, het betekent het einde van levenslang pillen slikken en van het stigma.”

Brown

Sinds het nieuws over Brown zijn er nog wel enkele andere mensen geweest bij wie het aanvankelijk leek of ze genezen waren van hiv, maar bij wie het virus daarna helaas toch weer werd geconstateerd. „Maar met de nieuwe resultaten laat het UMC wel zien dat het mogelijk is om de behandeling van Timothy Brown succesvol te herhalen”, aldus het Aidsfonds.