Nieuws/Buitenland
324336299
Buitenland

Prominent lid van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood in Teheran

TEHERAN - Een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) is zondag doodgeschoten in het oosten van de hoofdstad Teheran, meldt het Iraanse staatspersbureau ISNA. Kolonel Sayyad Khodai werd neergeschoten door twee mannen op motoren, die nog voortvluchtig zijn. Het persbureau omschreef Khodai als een „verdediger van het heiligdom” - een verwijzing naar iedereen die namens Iran in Syrië of Irak strijdt.

De Revolutionaire Garde is een militair elitekorps van het Iraanse leger en staat op de terrorismelijst van de Verenigde Staten.

Kolonel Khodai is het hoogstgeplaatste slachtoffer van een moordaanslag in Iran sinds de moord op de vooraanstaande wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh in 2020. Van die laatste moord beschuldigde Iran destijds Israël. De verantwoordelijken voor de jongste moordaanslag zijn volgens de IRGC „elementen die verband houden met wereldwijde arrogantie” - een verwijzing naar de VS en hun bondgenoten, waaronder Israël.

Zondag arresteerde de IRGC in Teheran leden van een netwerk van de Israëlische inlichtingendiensten, meldt ISNA. Zij zouden geprobeerd hebben „persoonlijke en openbare eigendommen te stelen en te vernietigen” en ontvoeringen plannen, aldus de IRGC in een verklaring.

De arrestaties van de Israëliërs door de IRCG lijken los te staan van de moord op kolonel Khodai.