Nieuws/Buitenland
3244534
Buitenland

Franse jihadbroers Clain dood

PARIJS - Twee dagen na de dood van de Franse jihadist Fabien Clain is ook zijn broer Jean-Michel omgekomen in het oosten van Syrië. Dat heeft zijn vrouw Dorothée Maquere dinsdag gezegd tegen persbureau AFP. Fabien Clain eiste namens de terreurorganisatie Islamitische Staat de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Parijs in 2015, die 129 mensen het leven kostten.

De Franse media meldden vorige maand dat hij in Baghouz, de laatste Syrische IS-enclave, was omgebracht door een aanval met een onbemand vliegtuig, maar een bevestiging ontbrak tot dusver. „De drone werd mijn zwager fataal en vervolgens vond mijn man de dood door een mortiergranaat”, aldus Maquere in een opvangcentrum waar IS-aanhangers die Baghouz hebben verlaten, worden verhoord en gescreend.

Maquere vertelde dat haar echtgenoot de droneaanval op 20 februari had overleefd, maar wel zwaargewond was geraakt. Een volgend bombardement door Koerdische eenheden van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die steun krijgen van een door de Amerikanen geleide coalitie, werd hem amper 48 uur later alsnog noodlottig.

De Française, gekleed in een zwarte boerka, deed haar verhaal in het gezelschap van haar vijf kinderen die de oorlog in het kalifaat hebben overleefd. Ze zei ook drie kinderen te hebben verloren. Maquere maakte deel uit van een groep van honderd burgers die konden wegkomen uit het belegerde stadje Baghouz. Een beperkt aantal IS-terroristen weigerde zich over te geven.

Fabien Clain

Fabien Clain

(Fabien Clain, Hollandse Hoogte)