Nieuws/Binnenland
324506786
Binnenland

Nog nooit zoveel vuurwerk verkocht: voor 110 miljoen euro

Eerlijk is eerlijk: in China kunnen ze vuurwerk afsteken.

Eerlijk is eerlijk: in China kunnen ze vuurwerk afsteken.

DEN HAAG - Er is dit jaar voor een recordbedrag aan vuurwerk gekocht. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) hebben vuurwerkhandelaren een omzet van 110 miljoen euro gedraaid.

Eerlijk is eerlijk: in China kunnen ze vuurwerk afsteken.

Eerlijk is eerlijk: in China kunnen ze vuurwerk afsteken.

Vuurwerkverbod

Het verkooprecord was tot nu toe bij de jaarwisseling van 2019-2020, toen voor 77 miljoen euro aan vuurwerk werd afgestoken. De twee jaren erna gold er een vuurwerkverbod vanwege de coronapandemie.

Inflatie

Volgens een woordvoerder van BPN komt 10 procent van de gestegen omzet door inflatie en de hogere prijs van het vuurwerk. „De rest komt echt doordat er enorm veel meer is verkocht. Het enthousiasme voor vuurwerk is dit jaar heel groot.”

De vuurwerkbranche verwachtte eerder dat voor zo’n 85 miljoen euro verkocht zou worden. De vuurwerkverkopers hadden het aantal bestellingen in de voorverkoop namelijk al flink zien stijgen. Volgens Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC) ging het om anderhalf tot twee keer zoveel bestellingen als in dezelfde periode in 2019.

Voorverkoop

Sinds half november konden er al bestellingen worden geplaatst en de afgelopen drie dagen kon vuurwerk gekocht worden in de winkels. „Tijdens de voorverkoop bleek dat de bestellingen al met zo’n 35 procent omhoog gingen, en tijdens de verkoopdagen is het ook niet stil geweest. Ik sprak een aantal grote winkels die om 15.00 uur vanmiddag al helemaal leeg waren”, aldus de woordvoerder van BPN.

De vuurwerkbranche denkt dat vuurwerkliefhebbers dit jaar zo enthousiast zijn omdat ze na twee jaarwisselingen met een landelijk verbod weer vuurwerk mochten kopen. Dit jaar zijn vooral de grote ’cakes’ populair. Dat zijn „samengestelde boxen met een complete vuurwerkshow.” Een kwart van het verkochte vuurwerk is zogeheten F1-vuurwerk, oftewel fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes en knalerwten. De rest is F2-vuurwerk: siervuurwerk als cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. Sinds 2020 geldt er een verbod op knalvuurwerk, zoals rotjes en losse vuurpijlen, ook wel categorie F3-vuurwerk.

Verbod

Het afsteken van vuurwerk mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In twaalf gemeenten geldt met oud en nieuw een verbod. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Nijmegen en Apeldoorn mag geen vuurwerk afgestoken worden. Er mag wel vuurwerk verkocht worden. Volgens de woordvoerder van BPN gebeurde dat volop. „Er werd er in die gemeenten niet minder verkocht dan in gemeenten zonder afsteekverbod.”