Nieuws/Binnenland
3253721
Binnenland

Nieuwe aangifte tegen wethouder wegens lekken

De opgestapte wethouder Adriaan Visser.

De opgestapte wethouder Adriaan Visser.

ROTTERDAM - De zeven oppositiepartijen in de gemeenteraad van Rotterdam hebben donderdagochtend aangifte gedaan tegen oud-wethouder Adriaan Visser wegens lekken.

De opgestapte wethouder Adriaan Visser.

De opgestapte wethouder Adriaan Visser.

Hij lekte eind januari een document naar de media dat ander licht moest werpen op een kritisch rapport van de Rotterdamse rekenkamer over een oude omstreden gemeentelijke vastgoeddeal. Uit extern onderzoek blijkt volgens de gemeente echter dat het document niet meer vertrouwelijk was.

De oppositie vindt die lezing onzin. „Het college weet dat het stuk geheim was”, zegt Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. „Wij mochten het niet inzien juist omdat het geheim was.”

De oppositie wil dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet. Eerder deden burgers al aangifte. Het lekken van vertrouwelijke stukken als wethouder is een ambtsmisdrijf. D66’er Visser stapte begin februari op toen uitkwam dat hij gelekt had.

Donderdagochtend is oud-gemeentesecretaris van Amsterdam, Arjan van Gils, beëdigd in gemeenteraad als zijn opvolger. Van Gils (63) was eerder ook zeven jaar de hoogste ambtenaar in Rotterdam.

Van Gils was interim-directeur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). In zijn nieuwe baan wordt hij verantwoordelijk voor onder meer Feyenoord City, de haven en de geplaagde nieuwe metroverbinding De Hoekse Lijn.