Nieuws/Binnenland
325496581
Binnenland

Oude moordzaak Maleisische vrouw voor rechter

Rose Sulaiman.

Rose Sulaiman.

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag buigt zich woensdag over een coldcasezaak uit 2008. Het skelet van de 26-jarige Rose Sulaiman werd destijds gevonden in een gierput in het Thaise Ranong, waar ze met haar Nederlandse man woonde.

Rose Sulaiman.

Rose Sulaiman.

Volg de zaak live via verslaggever Saskia Belleman. Haar tweets vindt u onderaan dit bericht.

De toenmalig echtgenoot van Rose, de inmiddels 49-jarige Bert den D., staat terecht op verdenking van de moord. Hij woont tegenwoordig in Nederland.

In 2016 werden in Maleisië de resten van Rose opgegraven voor nader onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De resultaten vormden de aanleiding voor de aanhouding van Bert den D. „Het lichaam van Rose lag in een beerput. Daar kom je normaal gesproken niet terecht als je een natuurlijke dood bent gestorven”, aldus de officier tijdens een voorbereidende zitting twee jaar geleden.

Er is één dag uitgetrokken voor de strafzaak, met een uitloopmogelijkheid naar morgen. Onder anderen de moeder van Rose zal vandaag als getuige worden gehoord. Volgens getuigen wilde Rose scheiden. „Dat heeft ze nooit tegen mij gezegd”, reageert Bert den D. „We hielden van elkaar. Het is nu net alsof we altijd ruzie hadden, maar we hadden bijna nooit ruzie.”

Blauwe plekken

Een getuige zegt echter blauwe plekken bij Rose te hebben gezien en verklaarde dat ze zei dat Bert den D. haar sloeg als ze hem tegensprak. Ook de zoon van Rose en Bert den D. is gehoord. Hij was nog zo jong dat hij zich niets kan herinneren. Wel dat hij zich rot voelde, en van zijn vader hoorde dat zijn moeder dood was.