Nieuws/Binnenland
3254996
Binnenland

Onrust over hogere kosten renovatie Binnenhof

DEN HAAG - De Tweede Kamer is uiterst verontrust over mogelijk hogere kosten voor de renovatie van het Binnenhof. Regeringspartijen en oppositie vrezen dat het „gierend uit de klauwen loopt.”

VVD’er Middendorp en andere Kamerleden eisen heel snel duidelijkheid. PVV’er Kops vreest een „groot drama.”

De Kamer benadrukt dat eerder is afgesproken dat de van belastinggeld betaalde verbouwing sober en doelmatig moet zijn. Het gaat immers eigenlijk om ’groot onderhoud’, aldus SP’er Sandra Beckerman.

Verantwoordelijk staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) houdt rekening met hogere kosten voor de renovatie. Doordat het goed gaat in de bouwsector, wordt alles namelijk duurder. Voor de renovatie, die over anderhalf jaar moet beginnen, is 475 miljoen euro begroot. De CDA-bewindsman zegt nog niet te kunnen voorspellen hoeveel duurder de renovatie wordt.

Architect Liesbeth van der Pol werd aan de kant gezet, melden bronnen. Zij zou megalomane plannen zoals een tropische kantoortuin hebben voorgesteld, tot afschuw van betrokkenen. Knops vertelt voor een sobere aanpak te kiezen. ,,Ik kom uit een dorp, ben helemaal niet van megalomaan.’’

De Kamer is nog niet gerustgesteld. De staatssecretaris moet dan ook in ieder geval voor de zomer met een nieuw kostenplaatje komen. SP-Kamerlid Beckermans vergelijkt de situatie met een voetbalwedstrijd, waarin de videoscheidsrechter geen controle heeft. ,,Nu voel ik me net de VAR, die geen scherm heeft om op te kijken.’’

Het is nog onduidelijk hoe hoog de extra kosten zijn voor de gebruikers, die ruim vijf jaar elders moeten werken. In media wordt gesproken over ruim 70 miljoen.