Nieuws/Buitenland

VS: Rusland moet consulaat sluiten

EPA

WASHINGTON - Rusland moet zijn consulaat in de Amerikaanse stad San Francisco sluiten. Ook Russische dependances in Washington en New York moeten dicht, maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

EPA

De Verenigde Staten reageren daarmee op de laatste Russische strafmaatregelen tegen Amerikaanse diplomaten. Het Kremlin gaf de VS in juli opdracht de Amerikaanse diplomatieke staf in Rusland in te krimpen. President Poetin had aangegeven op korte termijn geen verbetering meer te verwachten in de betrekkingen tussen de landen.

Ongerechtvaardig

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde die Russische maatregel donderdag ongerechtvaardig en slecht voor de relatie tussen de landen. „In de geest van wederkerigheid waar de Russen een beroep op doen, willen we dat de Russische regering haar consulaat in San Francisco sluit.”

Zowel het consulaat als de dependances moeten voor 2 september de deuren sluiten, aldus de zegsvrouw.

Teleurstelling

De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) zou zijn teleurstelling over de maatregel hebben uitgesproken in een telefoongesprek met zijn ambtsgenoot Rex Tillerson. „Moskou gaat de door de Amerikanen aangekondigde maatregelen nauwgezet bestuderen”, aldus het departement van Lavrov. „Daarna wordt onze reactie doorgegeven.”

De relatie tussen de landen staat al langer onder druk, onder meer vanwege de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing. De vorige Amerikaanse president, Barack Obama, liet eind vorig jaar al 35 Russische diplomaten de VS uitzetten.

Poetin sloeg toen niet direct terug met tegenmaatregelen. Hij verklaarde eerst te willen kijken hoe de opvolger van Obama, president Trump, zich zou opstellen tegenover Moskou.

Lees meer over