Nieuws/Buitenland
326129237
Buitenland

Cuba stemt in september over legalisering van homohuwelijk

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

HAVANA - Cubanen kunnen zich op 25 september via een referendum uitspreken over het al dan niet aannemen van een nieuwe familiewet. Die wet omvat onder meer de legalisering van het homohuwelijk en het draagmoederschap, kondigde het parlement van het land vrijdag aan. Ook zouden stellen van hetzelfde geslacht onder de nieuwe wet kinderen mogen adopteren.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

„De uiteindelijke beslissing wordt overgelaten aan het volk, maar we zijn ervan overtuigd dat de meerderheid van het Cubaanse volk uiteindelijk deze revolutionaire, inclusieve en democratische wet zal goedkeuren”, stelde de secretaris van het Cubaanse parlement. De nieuwe familiewet moet oude wetgeving, die al 47 jaar van kracht is, gaan vervangen.

Lhbti-activisten hadden in 2019 al geprobeerd om het homohuwelijk in de Cubaanse grondwet opgenomen te krijgen, toen die in dat jaar werd herzien. Maar dat plan haalde het niet, als gevolg van sterke oppositie vanuit bepaalde kerken en conservatieve groeperingen in het land. Cuba is een van de weinige nog bestaande communistische landen in de wereld.

Als de nieuwe wet via het referendum wordt aangenomen, wordt Cuba het achtste Latijns-Amerikaans land dat het homohuwelijk toestaat. De communistische eilandstaat zal dan Costa Rica, Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador, Uruguay en Chili volgen.