Nieuws/Buitenland
326138
Buitenland

VS sturen meer troepen naar Afghanistan

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft donderdag officieel opdracht gegeven voor het sturen van meer militairen naar Afghanistan. Dat past in de strategie van president Donald Trump voor Zuid-Azië voor de strijd tegen jihadistische opstandelingen.

„Ja, ik heb het bevel ondertekend maar het is niet volledig. Er gaan meer troepen, maar we zijn nog bezig te bepalen welke precies”, zei Mattis. „In grote lijnen zijn die bedoeld om het Afghaanse leger effectiever te laten vechten. Het gaat bijvoorbeeld om meer adviseurs, facilitaire eenheden en ondersteunend vuur.”

Mattis zei niet om hoeveel soldaten het gaat. Eerder noemde hij een aantal van ongeveer 4000. De Amerikanen zijn al bijna zestien jaar actief in Afghanistan. Het is de langste oorlog waarbij ze zijn betrokken. Trump wilde eigenlijk wel weg maar bedacht zich onlangs toen duidelijk werd dat de veiligheidssituatie is verslechterd en de radicaal-islamitische Taliban hun positie hebben versterkt.

Het Pentagon bevestigde woensdag pas dat er al aanzienlijk meer Amerikaanse militairen in Afghanistan zijn dan bekend was, 11.000 in plaats van 8400.