Nieuws/Binnenland
32624
Binnenland

Nadia wordt als geldwolf afgeschilderd

Vader ontvoerde Insiya: ’Ik wilde haar redden’

De Indiase zakenman die in september zijn dochter Insiya met grof geweld ontvoerde in Amsterdam, zegt dat hij dit deed om haar te beschermen tegen haar moeder. Zijn ex-vrouw Nadia zou Insiya traumatiseren en daarom besloot Shehzad Hemani om in actie te komen.

In een interview met de Mumbai Mirror reageert Hemani voor het eerst op de ontvoering. Daarin wordt Nadia afgeschilderd als een onredelijke vrouw die het vooral op het geld van de Indiase zakenman had gemunt.

Nadia laat in een reactie aan De Telegraaf weten een strafklacht in te gaan dienen naar aanleiding van het interview van Hemani. „Het is één groot lasterlijk stuk en ik distantieer mij uitdrukkelijk van de beweringen van de ontvoerder. Uiteraard dien ik een strafklacht in voor smaad, laster en valsheid in geschrifte. Desalniettemin zal ik mij blijven inspannen om tot een goede oplossing te komen in het belang van mijn dochter Insiya. Dat is het belangrijkst.”

’Ze wilde geld zien’

Het paar ontmoette elkaar in 2010 in Amsterdam en trouwde een jaar later. Ze brachten hun tijd door in Nederland en India. Alles ging goed tot december 2014. Toen wilde Nadia graag op vakantie gaan in Nederland. „Ik zat midden in een financiële crisis, dus ik vroeg of ze Insiya mee kon nemen. Maar toen ze in Nederland was, wilde ze niet meer terugkomen.”

Toen Hemani januari vorig jaar naar Nederland ging, was hij geschokt door wat hij aantrof. „Nadia wilde geld zien en ik moest een huis voor haar regelen als ik mijn dochter nog wilde zien”, vertelt hij aan de Mumbia Mirror. Vervolgens ging Shehzad Hemani terug naar India om een klacht in te dienen bij de politie. Een maand later vroeg Nadia een scheiding aan bij de Nederlandse rechter.

’Je ziet je dochter nooit meer’

Volgens Hemani heeft hij nooit een verbod gekregen van de Nederlandse autoriteiten om zijn dochter te zien. „In september van dit jaar mocht ik Insiya zien.” Toen hij zijn dochter zag, begon ze oncontroleerbaar te huilen, is te lezen in een verslag van zijn advocaat dat bij de rechtbank van Mumbia is bezorgd.

ZIE OOK: ’Af en toe huilt ze hartverscheurend’

„Wanneer hij vroeg aan zijn dochter waarom hij moest huilen, kwam Nadia eraan en begon ze hem te mishandelen.” Nadia zou volgens Hemani gezegd hebben dat ze niet voldoende middelen had om voor haar dochter te zorgen. Ook gaf ze Shehzad kennelijk de schuld dat hij haar had bezwangerd en zei ze dat hij zijn dochter nooit meer zou zien.

’Insiya in veilige handen’

Op 29 september werd Insiya in Amsterdam met grof geweld ontvoerd door handlangers van Hemani . Afgelopen maand heeft Hemani de rechtbank in Mumbai laten weten dat Insiya in veilige handen is. „Agenten zijn op bezoek geweest en hebben een rapport gestuurd naar Interpol waarin staat dat alles goed gaat en dat er goed voor Insiya wordt gezocht”, aldus een raadsman van Hemani.

ZIE OOK: Gekidnapte peuter Insiya vast in India

Nadia beweert juist dat Hemani haar niet laat praten met haar dochter. Een woordvoerder van de politie in Mumbai laat weten dat Nadia met Interpol contact moet opnemen zodat er een onderzoek kan worden gestart.

’Pure flauwekul’

Peter Plasman, de advocaat van Nadia Rashid, bestempelt het verhaal van Hemani als ’pure flauwekul’. Volgens Plasman is dit een actie om zijn blazoen in India schoon te poetsen. „Het is natuurlijk een keiharde ontvoering geweest”, aldus Plasman. „Eén van de problemen was nu juist dat de vader zich in het geheel niets gelegen heeft laten liggen aan de belangen van het kind.”

Plasman laat weten dat Rashid de beschuldigingen aan haar adres ontkent en verwijst naar de gevoerde rechtszaken in Nederland. „Eén van de dingen die daaruit naar voren kwamen, was dat voor hem een omgangsregeling op neutraal terrein werd overeengekomen. Die is later op aandringen van de Nederlandse instellingen ook weer teruggedraaid omdat de indruk bestond dat er risico’s waren voor Insiya.”

Advocaat Hemani wil niet reageren

Gerard Spong, advocaat van Shehzad Hemani, heeft laat weten niet op deze zaak te willen reageren.