Nieuws/Binnenland
32624839
Binnenland

Veel meldingen van wateroverlast in Zuid-Limburg

KERKRADE - Delen van Zuid-Limburg kampten dinsdagavond met wateroverlast. Veel meldingen kwamen uit Landgraaf en Kerkrade. In Kerkrade raakte door het noodweer een gasleiding beschadigd in de Veldhofstraat in stadsdeel Eygelshoven en werden uit voorzorg ongeveer veertig mensen opgevangen in een gemeenschapshuis, aldus de veiligheidsregio. Omstreeks 22.30 uur was de situatie veilig en konden bewoners weer naar huis. Kort daarna beëindigde het KNMI code oranje die eerder op de avond was afgegeven voor het zuidoosten van Nederland.

Vooral in Limburg kwamen enkele onweersbuien voor waarbij in korte tijd veel neerslag kon vallen, meer dan 50 mm per uur. In heuvelachtige gebieden ontstonden daardoor in de lager gelegen delen lokaal overstromingen, aldus het KNMI. Weeronline meldde dat op enkele plaatselijke waarneemstations meer dan 100 mm regen is gemeten.

Tekst loopt door onder de foto.

Een brandweerwagen rijdt door de ondergelopen straten in Eygelshoven.

Een brandweerwagen rijdt door de ondergelopen straten in Eygelshoven.

De brandweer richtte in Zuid-Limburg vier kazernes als alarmcentrales in, in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard om de acties tegen de wateroverlast te coördineren.

Het was nagenoeg windstil, waardoor de hevige buien zich nauwelijks verplaatsten en er plaatselijk veel neerslag viel. Sommige straten veranderden in snel stromende beken. Het verkeer werd er ernstig door gehinderd, temeer omdat de riolen het op veel plaatsen niet aankonden, straatstenen omhoog werden gedrukt en kasseien werden meegesleurd door het snel stromende water.

Tekst loopt door onder de video.

Er rijden geen treinen meer tussen Sittard en Maastricht omdat bij station Bunde het water bijna tot het perron komt, aldus een zegsman van spoorbeheerder ProRail. Ook van Heerlen naar Herzogenrath is geen treinverkeer mogelijk. Bij Eygelshoven heeft het water ballast onder het spoor weggespoeld. Arriva en NS zetten bussen in om reizigers te vervoeren.