Nieuws/Binnenland
326583010
Binnenland

Kaag niet aan het woord bij belangrijkste debat van het jaar

Sigrid Kaag (D66)

Sigrid Kaag (D66)

Den Haag - D66-leider Sigrid Kaag laat de kans schieten om namens D66 tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, zo’n beetje het belangrijkste debat na Prinsjesdag, te spreken. Kaag schuift waarnemend fractievoorzitter Rob Jetten naar voren.

Sigrid Kaag (D66)

Sigrid Kaag (D66)

Volgens de D66-leider, sinds vorige week ex-minister van Buitenlandse Zaken, is het ‘democratisch onzuiver om een begroting te becommentariëren en te bekritiseren die ik als minister mede heb gemaakt. Ik zou dat niet geloofwaardig vinden”, aldus Kaag, die schrijft in een ‘overgangsweek’ te zitten. Vanaf maandag neemt Kaag het fractievoorzitterschap van Jetten over.

De stap van Kaag is opvallend nu Kaag samen met VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra -onder leiding van informateur Johan Remkes- onderzoekt ’of en hoe’ een minderheidskabinet tussen die drie partijen gevormd kan worden. Dat verloopt al maanden heel stroef. Eerdere pogingen om een meerderheidskabinet te formeren zijn mislukt.

Niet overal in het parlement is begrip voor het besluit van Kaag. „Kaag durft niet”, twitterde bijvoorbeeld Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan. Vorige week was het PVV-leider Wilders die opriep dat Kaag -toen nog minister van Buitenlandse Zaken- bij de Algemene Politieke Beschouwingen present zou moeten zijn.