Nieuws/Binnenland
3266465
Binnenland

Verkeer in problemen door harde wind

Een boom die door de wind omviel schrikte een fietser op.

Een boom die door de wind omviel schrikte een fietser op.

DEN HAAG - Het verkeer heeft zaterdag last van harde wind en regen. Op meerdere plekken is het treinverkeer gestremd door een omgewaaide boom op het spoor, meldt de NS. Volgens Rijkswaterstaat zijn op verschillende plaatsen auto’s van de weg geraakt. In Eindhoven belandde een boom op een fietser.

Een boom die door de wind omviel schrikte een fietser op.

Een boom die door de wind omviel schrikte een fietser op.

Tussen Ede-Wageningen en Arnhem lag het treinverkeer stil, daar is de boom van het spoor gehaald. Ook de treindienst tussen Meppel en Steenwijk is verstoord. Vanuit Den Bosch rijden er geen sprinters naar Boxtel en Tilburg. Tussen Amsterdam en Breda rijden minder Intercity Directs door harde wind op de hogesnelheidslijn.

Het KNMI heeft voor zaterdagmiddag code geel afgekondigd voor het hele land. In het binnenland kwamen zaterdag zware windstoten voor van 80 tot 90 km/uur, meldt Weeronline. Op enkele plaatsen in Noord-Holland bereikten de windstoten snelheden van meer dan 100 km/uur. De zwaarste windstoot werd gemeten op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Daar haalde de wind even stormkracht. Zware windstoten kunnen nog voorkomen tot aan het begin van de avond.

Koeien

En is het niet de wind, dan zijn het de koeien wel die voor extra problemen zorgen op het spoor. Het treinverkeer tussen Utrecht en Schiphol is zaterdag aan het begin van de avond gehinderd door een groep koeien die het spoor opliep. Daardoor rijden er minder intercity's op dit traject, meldt de NS. Rond 18.30 uur was het spoor weer vrij, tegen 19.00 uur rijden de treinen weer volgens de dienstregeling.

Een omgewaaide boom in Huizen.

Een omgewaaide boom in Huizen.

Meldingen van omgevallen bomen en schade aan gebouwen komen vooral uit het westen, het midden en het zuiden van het land. De brandweer in Gelderland kreeg zaterdagmiddag meer dan honderd meldingen binnen van wateroverlast, omgevallen bomen en ingestorte daken. De storm woedde het hevigst rond Ede. Tijdens lammetjesdag op de Ginkelse Heide bij Ede werd een tent met ongeveer dertig bezoekers ontruimd, meldt Omroep Gelderland.

RTV Rijnmond berichtte zaterdag dat een man gewond was geraakt aan zijn hoofd door een rondvliegende balk nadat marktkramen omwaaiden door de storm. Hij is op straat behandeld door medici.

In Eindhoven viel een boom op de weg. Een fietser raakte daaronder bedolven. Hij is bevrijd maar zwaargewond door ambulancepersoneel afgevoerd. De fiets is totaal vernield.

Caravan

Op de N32 is door de harde wind een caravan omgewaaid. De politie is ter plaatse gekomen en heeft één rijbaan afgesloten voor het overige verkeer.