Nieuws/Binnenland
326753697
Binnenland

’Gekker moet het niet worden’

Wilders: hopelijk nu meer Marokkaanse volgers

Geert Wilders op campagne in Volendam (archieffoto).

Geert Wilders op campagne in Volendam (archieffoto).

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt het „echt heel vervelend” dat zijn Twitter-account is gehackt. „Ik hoop dat Twitter het snel oplost”, zegt de politicus in een reactie.

Geert Wilders op campagne in Volendam (archieffoto).

Geert Wilders op campagne in Volendam (archieffoto).

Wilders heeft meer dan 800.000 volgers op het sociale mediaplatform. Zijn profielfoto is veranderd in een cartoon en zijn banner is vervangen door een afbeelding van de Marokkaanse vlag. „Veel gekker moet het niet worden”, zegt Wilders. „Hopelijk levert het wel veel nieuwe volgers op onder mijn Marokkaanse vrienden”, grapt hij.

Het account retweet sinds de nacht van woensdag op donderdag ook allerlei andere accounts, die de standpunten van Wilders juist tegenspreken. Volgens de politicus worden „allemaal onzinberichten” gepost. Zelf kan hij naar zijn zeggen niet meer bij zijn eigen account.

De vermeende hackers verklaarden via de chat overigens aan het programma GAAN! op NPO Radio 1 dat ze het account hebben gehackt omdat „wij vinden dat Geert Wilders veel te ver gaat met zijn uitspraken. Vooral over Marokkanen en moslims. Wij zijn dat niet, maar hebben veel sympathie voor deze mensen.” De hackers wilden niet in de uitzending, maar hebben voorafgaand wel gechat met de presentator, die de berichten oplas op de zender.

Zo zag het account van Geert Wilders eruit.

Zo zag het account van Geert Wilders eruit.

Hacker: ’Uit de hand gelopen’

Het account van Wilders is gehackt door een Nederlander die mogelijk meelift op de buitenlandse hackers. Beroemdheden als Bill Gates en Jeff Bezos zijn ook gehackt. Daarvoor is een bitcoinscam opgezet. Hoeveel daarmee precies is verdiend, is nog niet duidelijk.

Volgens een hacker waarmee RTL Nieuws sprak, is de actie ’uit de hand gelopen’. Eerst was de bedoeling om populaire accounts te stelen zoals @demon en @kill. Later kwam de bitcoinscam. Wilders is daarbij gekomen, ’voor de grap’, volgens de hacker.

Cyberwaakhond doet onderzoek

De cyberwaakhond van de Nederlandse overheid doet onderzoek naar „de situatie rond Twitter.” Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Over Wilders wil het centrum niets zeggen. „Over individuele incidenten, waar het gaat om bijvoorbeeld persoonlijke accounts, kunnen we zoals gebruikelijk geen mededelingen doen”, laat een woordvoerder weten.

Het is nog niet bekend wie de hackers zijn. Ze zouden via een medewerker van Twitter toegang hebben gekregen tot de interne systemen van het bedrijf. Zo konden ze de beveiliging van de accounts uitschakelen.

Op de accounts van onder meer rapper Kanye West, de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden en zakenmensen als Bill Gates, Jeff Bezos, Michael Bloomberg en Elon Musk verschenen boodschappen. Daarin kregen mensen de oproep om bitcoins over te maken naar een virtuele rekening om meer bitcoins terug te krijgen. De daders zouden al meer dan 100.000 dollar hebben binnengekregen.

Het is nog niet bekend of de hackers ook zijn binnengekomen bij de accounts van anderen, waar ze nog geen berichten hebben geplaatst.