Nieuws/Binnenland
326789
Binnenland

Joop hoorde schietende agent Purmerend

’Hij riep: sta, of ik schiet’

„Ik heb meer dan een dozijn schoten gehoord”, vertelt omwonende Joop Stokvis.

„Ik heb meer dan een dozijn schoten gehoord”, vertelt omwonende Joop Stokvis.

PURMEREND - UPDATE 12.12 uur - „Ik werd om stipt half 5 wakker van geschreeuw.” Dat vertelt een omwonende in Purmerend aan De Telegraaf nadat er tegenover zijn woonboot een man dodelijk werd geraakt door een politiekogel. Er is nog veel onduidelijkheid over wat er nu precies is gebeurd.

„Ik heb meer dan een dozijn schoten gehoord”, vertelt omwonende Joop Stokvis.

„Ik heb meer dan een dozijn schoten gehoord”, vertelt omwonende Joop Stokvis.

„Ik ben er vrij zeker van dat het meer dan twee mannenstemmen waren”, zegt Joop Stokvis vanaf de woonboot waar hij tijdelijk verblijft. Die ligt aan de overzijde van het water waar vrijdag in alle vroegte een nog onbekende man om het leven kwam door een politiekogel.

„Daarna hoorde ik vijf schoten, direct gevolgd door meer geschreeuw”, zegt Stokvis, die zijn gordijn opzij schoof om meer te kunnen zien. Het was nog donker, en al snel vreesde hij dat het licht vanuit de slaapkamer nog wel eens de aandacht kon trekken. „Voor hetzelfde geld schieten ze ineens in mijn richting.”

LEES OOK: Agent schiet man dood Purmerend

Opnieuw werd er geschoten op de Westerdraay, vervolgt Stokvis. „Toen hoorde ik iemand roepen ’sta, of ik ga schieten, blijf liggen’. Zoiets in ieder geval. Toen hoorde ik politiesirenes.”

Rechtop in bed

Ook mensen die in de flat ‘De Wilgenhoek’ wonen, werden wakker van het tumult. ,,Er werd meerdere keren geschoten, misschien wel zeven keer. En daarna nog drie-vier keer’’, vertellen Jeroen en Carla. Met name Carla en haar zoon zaten rechtop in bed door het geweld. ,,Dit is een hartstikke rustige buurt, ik voel me hier ontzettend veilig.’’

Veel zien konden ook zij niet vanuit hun raam. ,,Het is een ontzettend donker hoekje en het was in het holst van de nacht.’’ Buurtbewoners hebben geen idee wie het slachtoffer zou kunnen zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM), dat de woordvoering doet over de zaak, laat daar niks over los. De zaak ligt volgens standaardprocedures bij het OM: als een agent iemand neerschiet, wordt de Rijksrecherche ingeschakeld. Hoe het met de agent gaat, kan een woordvoerster evenmin zeggen. ,,We hopen later op de dag iets meer te kunnen vertellen.’’

Vrijdagochtend wordt uren na het incident aan de Burgemeester D. Kooimanweg nog altijd onderzoek gedaan in de omgeving.

Er staat een witte tent waar het lichaam van de overleden man onder ligt. Een politiehond snuffelt rond. Her er der staan de bekende zwarte bordjes met getallen om bewijsstukken te markeren. „Ik heb meer dan een dozijn schoten gehoord”, vertelt Stokvis.

Fietsers die het bruggetje willen gebruiken om het water over te steken worden teruggestuurd. De omgeving is ruim afgezet om het onderzoek alle ruimte te geven.