Nieuws/Binnenland
3268425
Binnenland

Verwarring: eerst 5 Nederlanders, toen 5 Duitsers

Ministerie: waarschijnlijk geen Nederlandse slachtoffers vliegramp Ethiopië

AMSTERDAM - Het nieuws van een Keniaanse minister over de dood van vijf ’Nederlanders’ bij de vliegramp in Ethiopië, waarbij in totaal 157 mensen het leven lieten, klopt waarschijnlijk niet. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er heerste verwarring over de nationaliteit van deze slachtoffers. Nadat de Keniaanse bewindspersoon James Macharia (Transport) aangaf dat er vijf Nederlanders waren overleden, meldde de vliegmaatschappij dat het om vijf Duitsers ging.

Nu bevestigt het ministerie, na lang speurwerk, dat er voor zover bekend geen Nederlanders zijn overleden. Bij de Nederlandse gemeenschap in Ethiopië was ook al niets bekend, net als bij de ANWB en andere alarmcentrales. Er hadden zich geen nabestaanden gemeld.

Dodelijke ramp

Het vliegtuig van Ethiopian Airlines was zondag op weg naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi en crashte 62 kilometer verder - zes minuten na de start - ten zuidoosten van het vliegveld, bij de plaats Bishoftu. „De piloot vertelde dat hij problemen had en wilde terugkeren. Hij kreeg daarvoor toestemming”, vertelt Tewolde GebreMariam, de CEO van Ethiopian Airlines. Later viel het contact weg.

Aan boord waren volgens persbureau Reuters 149 passagiers en acht bemanningsleden, met meer dan dertig nationaliteiten. Niemand zou de ramp hebben overleefd.

Volgens de Keniaanse minister zijn er onder meer 32 Kenianen, achttien Canadezen, acht Italianen, zeven Britten, zeven Fransen, vier Slowaken, drie Oostenrijkers, drie Zweden, drie Russen, twee Spanjaarden, twee Polen en een Belg gesneuveld. Ook zijn er slachtoffers uit China, Indonesië, Mozambique, Egypte, India, Marokko en Israël.

Appgroep

De Nederlandse gemeenschap in Ethiopië had geen idee wie de veronderstelde Nederlanders aan boord van het verongelukte Ethiopian Airlines toestel moesten zijn geweest. Volgens een zegsvrouw van de Nederlands Ethiopische Kamer van Koophandel (ENLBA) zijn er nog geen signalen dat het om landgenoten gaat die permanent in het Afrikaanse land wonen.

Bekijk de eerste beelden. Tekst loopt verder.

In totaal zijn er in het Afrikaanse land zo’n 130 Nederlandse bedrijven gevestigd. Zo’n honderd landgenoten zitten in een eigen WhatsApp-groep. Via dit kanaal is geen informatie verspreid over eventuele slachtoffers.

Alarmcentrales

Eurocross, coördinerend alarmcentrale voor rampen in het buitenland waarbij meerdere Nederlanders betrokken zijn, zegt nog geen alarmeringen binnen te hebben. „We zijn op de hoogte van het ongeluk, en willen weten wat er precies aan de hand is”, vertelt woordvoerdster Suzan de Wit. „Maar wij, evenals andere alarmcentrales in Nederland, hebben nog geen meldingen binnen gekregen.”

Er hebben zich dus nog geen nabestaanden gemeld die vermoeden familieleden op de vlucht te hebben. Mochten de berichten kloppen, heeft Eurocross verder waarschijnlijk geen rol. Ze komen voornamelijk in actie bij incidenten waarbij acht of meer Nederlanders betrokken zijn.

Hulpdiensten bij het terrein.

Hulpdiensten bij het terrein.

Ook de ANWB bevestigt dat zij nog geen meldingen hebben ontvangen. Aleid Lieshout vertelt: „We hebben nog niets gehoord. Omdat de berichtgeving sprak over vijf Nederlanders moeten mensen zich melden bij hun ’eigen’ alarmcentrale, zoals die van ons.”