Nieuws/Binnenland
3277653
Binnenland

G4 wil alternatief voor islamitische school

AMSTERDAM - De vier grote steden (G4) doen een oproep aan de Tweede Kamer ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk een alternatief komt voor het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Ze willen dat de voorwaarden worden aangepast voor de oprichting van een nieuwe school voor voortgezet islamitisch onderwijs, die „voldoet aan de gestelde eisen van openheid en democratie.”

Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema mede namens haar collega’s en onderwijswethouders in Rotterdam, Utrecht en Den Haag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de gemeenten is ingrijpen „noodzakelijk en onvermijdelijk.” Dit nadat de AIVD signalen heeft binnengekregen dat leerlingen structureel worden beïnvloed door enkele bestuurders en medewerkers die banden zouden hebben gehad met een terroristische organisatie (het Kaukasus Emiraat).

Op dit moment is de oprichting van een middelbare school alleen mogelijk als duidelijk is hoeveel potentiële leerlingen er zijn aan de hand van basisschoolscholieren. Volgens een gemeentewoordvoerder is er daardoor geen ruimte om naast het Cornelius Haga Lyceum nog een school te beginnen voor voortgezet islamitisch onderwijs. De G4 willen nu dat er wordt gekeken naar de behoefte van ouders. Ook willen de steden een bindend advies kunnen geven aan het ministerie van Onderwijs over de aanvraag voor een nieuwe school.

De steden willen verder voorkomen dat het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt, andere scholen opricht in het land. Zo zijn er plannen voor Den Haag en Utrecht.

De stadsbesturen vragen verder om zo lang het onderzoek naar de Amsterdamse school loopt geen nieuwe aanvragen voor subsidies, vergunningen, ontheffingen of erkenningen in behandeling te nemen. Ook willen ze dat de FIOD onderzoek doet naar mogelijk op frauduleuze wijze verkregen inkomsten en willen ze dat de Inspectie van Onderwijs continue aanwezig is en toezicht houdt op de school.