Nieuws/Binnenland
3282649
Binnenland

’Jaarlijks 15.000 flexhuizen erbij’

Containerwoningen moeten de ergste nood lenigen.

Containerwoningen moeten de ergste nood lenigen.

Den Haag - Door de hoge woningnood moeten er elk jaar minstens 15.000 tijdelijke woningen extra worden gebouwd. Dat willen coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag bij minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) gedaan krijgen.

Containerwoningen moeten de ergste nood lenigen.

Containerwoningen moeten de ergste nood lenigen.

„Starters of mensen die scheiden, komen nauwelijks aan een woning. Op deze manier kan daar snel wat aan worden gedaan”, zegt CDA-Kamerlid Ronnes. De zogenoemde flexwoningen kunnen over een half jaar worden opgeleverd en moeten door nieuwe regelgeving vijftien jaar blijven staan.

De steden met de hoogste woningnood moeten eerst worden voorzien, vindt de CDA’er. Het gaat om containerunits die verplaatst kunnen worden als dat nodig is.

Noodgreep

De complete coalitie draagt de D66-bewindsvrouw op om met gemeenten, ontwikkelaars, investeerders en corporaties een plan te ontwikkelen. „Het liefst heb ik dat corporaties of particulieren de kar trekken, maar als het niet anders kan, moet de overheid het zelf doen”, aldus Ronnes.

Ook VVD-Kamerlid Koerhuis ziet de noodgreep tegen het enorme woningtekort als onvermijdelijke maatregel.

„We moeten ook op korte termijn zorgen dat mensen een huis vinden. Tijdelijke woningen zijn snel geplaatst, goedkoop en helpen mensen die nu een huis zoeken.”