Nieuws/Buitenland
328575
Buitenland

Premier St. Maarten: verzoek militaire assistentie orkaan Irma

PHILIPSBURG - William Marlin, premier van St. Maarten, heeft het Nederlandse ministerie van Defensie verzocht om militaire assistentie te verlenen betreffende de naderende orkaan Irma. Dit wil hij puur als voorzorgsmaatregel, want er is vooralsnog geen directe dreiging.

Irma zat vrijdag zo’n 2000 kilometer van de Leeward Eilanden vandaan en kreeg categorie 3 mee en wordt dus gezien als ’zeer gevaarlijk’. Momenteel is er nog geen directe dreiging voor St. Maarten, want zaterdagmiddag werd de orkaan ingeschaald in categorie 2.

De orkaan verplaatste zich zaterdagochtend in westnoordwestelijke richting en naar verwachting zal dit systeem een intense orkaan van de derde of vierde categorie worden gedurende de komende dagen.

40 mariniers

Voorlopig vormt deze orkaan geen enkele bedreiging voor enig landgebied, maar volgende week kan het een ernstige bedreiging voor het noordoostelijk Caraïbisch Gebied worden.

Marlin zou willen opschalen naar 40 extra mariniers, liet hij weten middels een statement. Hij wil zich goed voorbereiden en niet achter de feiten aanlopen als Irma aan de deur staat te kloppen.