Nieuws/Buitenland
3287649
Buitenland

Trump: ook VS houden Boeing MAX aan de grond

Een Boeing 737 MAX 8 op archiefbeeld.

Een Boeing 737 MAX 8 op archiefbeeld.

WASHINGTON - Ook de Verenigde Staten houden de Boeing 737 MAX aan de grond. Dat heeft president Donald Trump laten weten op een persconferentie. Het gaat om MAX-8 en MAX-9 toestellen.

Een Boeing 737 MAX 8 op archiefbeeld.

Een Boeing 737 MAX 8 op archiefbeeld.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zal snel bekendmaken dat de gewraakte toestellen voorlopig niet zullen vliegen in het Amerikaanse luchtruim, meldde Trump. „De vliegtuigen die in de lucht zitten, zullen aan de grond blijven, zodra ze geland zijn op de plaats van bestemming”, aldus de president. „Alle luchtvaartmaatschappijen zijn het ermee eens.”

Ook stak Trump het Amerikaanse bedrijf Boeing, dat zwaar gezichtsverlies lijdt, een hart onder de riem. „Het is een geweldig bedrijf. Ze werken zeer, zeer hard op het moment.”

Inmiddels heeft ook Boeing gereageerd: het bedrijf heeft zélf het advies gegeven de Boeing MAX-toestellen aan de grond te houden, claimt men. Boeing heeft ’nog steeds alle vertrouwen’ in het toestel, maar vanwege de consternatie zou het slimmer zijn om de vliegtuigen aan de grond te houden om het vertrouwen van het publiek te herstellen.

Canada

De stap van de VS komt nadat Canada eerder op de dag ook al het luchtruim sloot voor de toestellen. De Canadezen deden dat op basis van nieuwe informatie: satellietbeelden zouden gelijkenissen suggereren tussen de crash met het toestel van Ethiopian Airlines en het ongeluk in Indonesië in oktober. Bij die crashes vielen honderden doden.

Eerder hadden Europa en China al besloten de nieuwe MAX-toestellen aan de grond te houden.