Nieuws/Binnenland
3288364
Binnenland

’Gewone mensen lopen daarmee niet over straat’

’Winkelier moet grote cash betaling eerder melden’

Den Haag - Winkeliers moeten eerder hun klanten doorlichten als zij met een enorme som contant geld betalen. Zo’n cliëntenonderzoek is nu verplicht bij bedragen hoger dan 10.000 euro. De Tweede Kamer wil dat verlagen naar 5000 euro.

Met de ingreep hopen VVD, CDA, GroenLinks, SP en PvdA criminelen de voet dwars te kunnen zetten. Ze eisen dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan hun wens gehoor geeft.

„Ik denk dat maar weinig mensen een bedrag boven de 5000 euro met cash geld betalen. Met een lagere grens wordt het uitgeven van zwart geld moeilijker”, zegt initiatiefnemer Buitenweg (GroenLinks). Bij zo’n cliëntenonderzoek worden gegevens van de betaler gecontroleerd en voor minstens vijf jaar vastgelegd. Bij een vermoeden van witwassen is de verkoper zelfs verplicht een verscherpt onderzoek uit te voeren.

Ook VVD-Kamerlid Laan wil de grens verlagen. „Mensen die te goeder trouw zijn vragen zich vast af waarom dit nodig is, maar helaas komen contante betalingen van grote bedragen vooral vaak voor bij criminelen.” CDA-Kamerlid Van Toorenburg: „De meldplicht kan ook terrorismefinanciering bemoeilijken.”

Gewone mensen

Critici vinden dat het goedwillenden beperkt in hun vrijheid om een contante betaling boven de 5000 euro te moeten melden. PvdA-Kamerlid Kuiken denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. „Gewone mensen lopen niet met zulke grote sommen cash over straat. Zeker niet nu elektronisch betalen vrijwel overal kan.”

De maatregel moet bijdragen aan de strijd tegen zogeheten ondermijnende criminaliteit. Tot op heden lukt het minister Grapperhaus maar niet om grip te krijgen op crimineel geld. In 2018 werd er ruim 171 miljoen euro afgepakt van criminelen. Een schijntje, aangezien de totale opbrengst van drugshandel in Nederland dat jaar 18,9 miljard euro bedroeg.