Nieuws/Binnenland
329276
Binnenland

Zwemmend in de bres voor ALS

AMSTERDAM - Waar hij met zijn rolstoel kwam, daar werd het stil en applaudisseerde het publiek spontaan. Fernando Ricksen kan zichtbaar niet meer reageren op alle warme steunbetuigingen. Toch wilde hij per se het startschot lossen van de Amsterdam City Swim.

De voormalige Glasgow Rangers-prof leeft met een vergevorderd stadium van de levensbedreigende spierziekte ALS. Op het marineterrein in hartje Amsterdam kwam hij tientallen lotgenoten tegen. Maar liefst drieduizend betrokkenen sprongen voor hen in het koude grachtenwater om, 2017 meter verderop, op de Keizersgracht 2017 te finishen. Zij haalden bij elkaar 1,7 miljoen euro voor de strijd tegen de ziekte op. Een fractie minder dan de 1,9 van vorig jaar.

ZIE OOK: City Swim levert 1,7 miljoen op voor ALS

Koen Hermens was desalniettemin een blij man. De mede-eigenaar van organisator House of Sports zag de warme omhelzingen tussen zwemmers en ALS’ers, hoorde de ervaringen van degenen die uitgeput uit het water kwamen en merkte ook de tranen op van degenen die een geliefde moeten missen door de ziekte. ,,Hier doen wij het al zes jaar voor. Het gaat niet om de prestatie in het water, maar om wat mensen hier samen voor elkaar boksen. ALS moet de wereld uit. En daar is iedereen zich hier heel bewust van.”

’Fantastisch evenement’

Hermens: ,,De hele City Swim draait om ALS. Een groepje oud-studenten haalde op de Bosparus negen ton op tegen ALS. Zij werden getraind door Pieter van den Hoogenband en met hem hebben wij een korte lijn. Wat zes jaar geleden begon met een clubje van 300 zwemmers, is nu uitgegroeid tot een fantastisch evenement.”

ZIE OOK: BN’ers springen gracht in tegen ALS

De ene BN’er na de andere deed mee: De olympisch kampioenen Ferry Weertman en Marcel van der Weijden, net als Beau van Erven Dorens en René Froger. De beroemde horecafamilie Van der Valk was er zelfs met tachtig man en haalde een ton op.