Nieuws/Binnenland
3293043
Binnenland

Woede en onbegrip bij Amsterdammers

In paniek naar de grond om ’vreemde’ actie met Boeing en F-16’s

AMSTERDAM - De onaangekondigde vliegshow ter ere van 100 jaar luchtvaart had een feestje moeten worden maar dat is niet helemaal geslaagd. Amsterdammers en omwonenden in de omgeving snappen helemaal niets van de stunt.

KLM liet donderdagmiddag een Boeing 777-300 boven Noord-Holland vliegen onder begeleiding van vier F-16’s. Amsterdammers waren duidelijk geschrokken. Op sociale media vielen termen als ’oorlog’, ’kaping’ of ’aanslag’. Sommige mensen waren zelfs zo geschrokken dat zij in paniek naar de grond doken.

Ook toen duidelijk werd waar het om ging, waren mensen ’not amused’. „Schandalig en totaal respectloos naar Amsterdam waar in het verleden een vliegtuig zich in een flat heeft geboord”, schrijft iemand aan KLM, doelend op de Bijlmerramp. „Wat een idioten”, schrijft een ander.

Een woordvoerder van KLM bevestigt dat de ’fly-by’ bewust werd stilgehouden. „We hebben de ophef meegekregen. Het was bedoeld om de festiviteiten over 100 jaar luchtvaart luister bij te zetten. Dat was de intentie. In samenspraak met de autoriteiten hadden we besloten die fly-by voorlopig stil te houden.”

Veiligheid

Het evenement ter ere van 100 jaar luchtvaart werd georganiseerd door KLM, GKN Fokker en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Koning Willem-Alexander nam een speciale herdenkingsmunt in ontvangst en ook minister Cora van Nieuwenhuizen was erbij.

De NLR lijkt te hebben besloten vooraf geen ruchtbaarheid aan de show te geven, onder meer vanwege de aanwezigheid van de Koning bij de festiviteiten, zo heeft deze krant begrepen. De NLR was zelf niet bereikbaar voor een reactie. Volgens de politie heeft de organisatie aanvankelijk om advies gevraagd. „Wij hadden geadviseerd geen persbericht eraan te wijden, maar wel eventuele informatie op de dag zelf te geven”, laat een politiewoordvoerder weten.

Kritiek

De organisatie krijgt veel kritiek op sociale media. „Is er niemand die gezegd heeft dat het misschien niet zo’n strak plan was?”, vraagt marketeer Annemiek Bergmans‏ zich af. Een ander noemt het een ’gebrek aan besef van de luchtvaartindustrie’.