Nieuws/Binnenland
3293271
Binnenland

Aanleiding is ’recente casus’

Verscherpt toezicht op Iraanse studenten

Ministers Blok en Grapperhaus.

Ministers Blok en Grapperhaus.

Den Haag - Nederland verscherpt het toezicht op Iraanse studenten. Het gaat vooral om studies die kunnen bijdragen aan het ballistische raketprogramma van Teheran.

Ministers Blok en Grapperhaus.

Ministers Blok en Grapperhaus.

Aanleiding daarvoor is ’een recente casus’, zo schrijft ministers Blok (Buitenlandse Zaken), Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Van Engelshoven (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

De EU verbiedt overdracht van technologie die kan bijdragen het Iraanse raketprogramma. Die richtlijn biedt volgens de bewindslieden ’aanknopingspunten om scherper toe te zien op studenten en onderzoekers in specifieke studies en onderzoeksgroepen, die aan het Iraanse ballistische raketprogramma kunnen worden verbonden’.

Technologieoverdracht

Verder komt er een taskforce om bestaande studenten en onderzoekers in ’gevoelige studies’ te toetsen om veiligheidsrisico’s in te dammen. Dat zal gebeuren op niet-discriminerende wijze, zo luidt de belofte. Nieuwe aanmeldingen van studenten uit Iran worden vooraf scherper doorgelicht ’om het risico op ongewenste technologieoverdracht te verkleinen’. Het kabinet broedt nog op ’aanvullende maatregelen’.

Studenten en onderzoekers worden al gescreend als er een band is met Noord-Korea. Het aantal risicolanden waarvoor deze toets geldt, wordt uitgebreid.