Nieuws/Buitenland
3294242
Buitenland

49 doden bij aanslagen op moslims Nieuw-Zeeland

CHRISTCHURCH - UPDATE Bij schietpartijen in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) zijn minstens 49 doden en vijftig gewonden gevallen. De dader is een rechts-extremist.

De man, de vermoedelijk 28-jarige Brenton Tarrant uit Australië, maakte livebeelden van de schietpartij en zond die uit op Facebook. Toen Tarrant aankwam bij een van de moskeeën, parkeerde hij daar zijn auto en begon vervolgens in te schieten op een menigte in het gebedshuis. Hij liep meerdere keren al schietend door de moskee. Ook buiten loste hij schoten.

De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd. Eén is alweer vrijgelaten. Premier Jacinda Ardern zei dat de terroristische aanslagen lang waren voorbereid.

Er zijn meerdere geïmproviseerde explosieven en een bomvest gevonden in de auto’s van de verdachten.

Bloedigste ooit

Het is de bloedigste terroristische aanslag ooit in Nieuw-Zeeland, dat vijf miljoen inwoners telt en waar iets meer dan 1 procent van de bevolking islamitisch is. De aanslagen zijn voor het vreedzame land een trieste primeur.

Nieuw-Zeeland beschouwt zich als multicultureel en tolerant, het tweede couplet van het volkslied begint met ,,mannen van elk geloof en elk ras verzamelen zich hier''.

Van de eerste schietpartij in de Masjid Al Noor-moskee, waar op dat moment een paar honderd mensen aanwezig waren voor het vrijdagmiddaggebed, heeft schutter Brenton Tarrant een zeventien minuten durend filmpje online gezet, waarin duidelijk zichtbaar is hoe hij de moskee binnenloopt en wild om zich heen begint te schieten.

Brenton liet zich inspireren door 17e eeuwse Engelse militaire muziek, zo melden Australische media.

Later op de dag kwam het bericht dat ook in een moskee in de nabijgelegen wijk Linwood een schutter was binnengedrongen. Het is mogelijk dat Tarrant beide bloedbaden heeft aangericht, omdat ze niet tegelijkertijd waren.

Direct na de eerste schietpartij werden overheidsgebouwen en scholen in de directe omgeving van de moskeeën gesloten, pas laat in de middag werden de scholen vrijgegeven en konden de kinderen naar huis. Premier Jacinda Ardern noemde het ’een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland’.

Rutte geschokt

Premier Mark Rutte zegt op Twitter dat hij geschokt is ,,door verschrikkelijke aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch".

Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Nieuw-Zeelandse ambtgenoot Jacinda Ardern. ,,Gedachten zijn bij alle slachtoffers en nabestaanden", aldus Rutte.

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ook geschokt door de berichten over de aanslagen in twee moskeeën in Christchurch. Dat lieten ze vrijdag weten. ,,Haat en onverdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geëist. Met allen die door dit redeloze geweld zijn getroffen, leven wij intens mee", aldus het koningspaar in een verklaring op de website van het Koninklijk Huis.

Relatief rustig

Nieuw-Zeeland is relatief rustig op het gebied van aanslagen. Negen jaar geleden kaapte een verwarde vrouw korte tijd een vliegtuig en er zijn twee bomexplosies geweest in de jaren tachtig, één in een vakbondskantoor en één in een computercentrum.

Eind jaren zestig belaagden tegenstanders van de Vietnamoorlog een Nieuw-Zeelandse militaire basis ook met explosieven. De bekendste aanslag was in 1985 op het schip de Rainbow Warrior van de organisatie Greenpeace. Die werd gepleegd door de Franse geheime dienst. Daar is een bemanningslid door om het leven gekomen.

Bent u in Christchurch? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952