Nieuws/Buitenland
3295418
Buitenland

21.000 kinderen en 13.000 vrouwen overleden

8 jaar oorlog in Syrië: 370.000 doden

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Libanon.

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Libanon.

DAMASCUS - Acht jaren van oorlog in Syrië hebben 370.000 mensen het leven gekost, onder wie 112.000 burgers. Dat is de schatting van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat een netwerk van bronnen in het hele land heeft.

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Libanon.

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Libanon.

Het totale dodental is vergelijkbaar met het aantal inwoners van de stad Utrecht. Volgens het informatiecentrum zijn onder de doden meer dan 21.000 kinderen en 13.000 vrouwen. Het kinderfonds UNICEF van de Verenigde Naties meldde vrijdag dat afgelopen jaar in Syrië nog een recordaantal van 1100 kinderen is omgekomen.

Momenteel sterft elke dag een kind in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Barghouz, zegt UNICEF. Duizenden mensen zijn naar het vluchtelingenkamp al-Hol vertrokken, zo’n driehonderd kilometer verderop in het noordoosten van Syrië. Daarvan zijn bijna zestig kinderen de afgelopen weken tijdens hun vlucht omgekomen. Het vluchtelingenkamp huisvest vooral moeders en kinderen.

Protest

De burgeroorlog begon na ongekende protesten tegen de regering in de zuidelijke stad Daraa op 15 maart 2011. De demonstraties verspreidden zich over het hele land en werden met geweld onderdrukt door het regime. Dat leidde uiteindelijk tot een gewapend conflict op meerdere fronten, waarbij ook buitenlandse mogendheden betrokken raakten.