Nieuws/Binnenland
3298481
Binnenland

Trein op cruise control

GRONINGEN - Op het spoor in de provincie Groningen is deze week succesvol getest met ’cruise control’ voor treinen. Het ging om eerste nachtelijke tests met een zelfrijdende passagierstrein, die op de ’automatische piloot’ rijdt. Dat gebeurde tussen Groningen en Zuidhorn. Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail is tevreden: „Het ging voorspoedig, met af en toe nog een ingreep. Het doet wat het moet doen!”

Het systeem staat te boek als ’Automatic Train Operation’ (ATO). Het werd afgelopen jaar succesvol geprobeerd met een goederentrein op de Betuweroute. Het werkt met apparatuur die de machinist helpt de trein met grotere nauwkeurigheid te laten rijden en stoppen. Dat maakt het mogelijk in dezelfde tijd meer treinen te laten rijden op hetzelfde traject. Initiatiefnemers benadrukken dat de machinist wel verantwoordelijk blijft voor de rit.

Het gaat in de provincie veelal om enkel spoor, dus als er meer treinen overheen moeten zal de frequentie omhoog moeten. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van Groningen verwacht dat door het constanter rijden capaciteit te verbeteren is. Gräper: „We willen meer treinen laten rijden op hetzelfde spoor. Het is daarom goed dat ATO het ook doet op passagierstreinen.”