Nieuws/Binnenland
3299263
Binnenland

Arrestaties bij politiecontroles Urk

URK - De politie heeft vrijdag tijdens controles op en rond Urk vier mensen aangehouden voor verboden wapenbezit. Twee 16-jarige jongens, vermoedelijk afkomstig van Urk, zijn in het dorp opgepakt met slagwapens. Twee mannen zijn in een auto op de A6 aangehouden, eveneens met slagwapens.

Agenten houden de vier toegangswegen naar Urk al een paar dagen nauwlettend in de gaten: wie er niks te zoeken heeft, is niet welkom in het vissersdorp. Op social media aangekondigde rellen in het dorp wil de politie in de kiem smoren. Vrijdag rond 22.00 uur waren in totaal 35 gecontroleerde auto’s waarvan de inzittenden naar Urk wilden, teruggestuurd.

Verdwaald

Op de Urkerweg werd een lijnbus stilgezet. Een groepje mannen werd gesommeerd uit te stappen. Een van hen liep vijf minuten later verdwaald in de schemering langs een lege akker. Hij kwam vanaf Utrecht Centraal en is ergens in de polder op de bus gestapt.

„Het is 2,5 uur reizen alleen om mijn steun te betuigen. Ik kwam hier niet om te vechten”, zegt Ahmed (27). Hij doelt op de ruzie die maandagavond op Urk uit de hand liep. Een groep van tientallen jongeren had zich verzameld bij de woning van een Marokkaanse familie. Twee van hen drongen het huis binnen en raakten in gevecht met de bewoners. Ergens snapt Ahmed wel dat hij wordt teruggestuurd. „Maar ik kom hier niet om te vechten. Laat ons binnen om stil te protesteren.”

Even verderop loopt een 19-jarige man. Hij komt oorspronkelijk uit Irak maar woont in Emmeloord. Hij wilde een vriend bezoeken. „Mijn identiteitskaart en mijn verhaal hebben ze niet eens gecheckt.” Ook hij neemt een bus terug. Agenten zeggen er de hele avond te staan. „Of tot we het sein krijgen dat we naar binnen mogen.” In Urk zelf is het, op wat knalvuurwerk van jongeren in de oude haven na, rustig.