Nieuws/Buitenland
3299847
Buitenland

Australische terrorist had wapenvergunning

WELLINGTON - De man die ervan wordt verdacht zeker 49 mensen te hebben doodgeschoten in twee moskeeën in Christchurch bezat een klein arsenaal semi-automatische geweren en had een geldige wapenvergunning. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gezegd. Ze beloofde de wapenwetgeving aan te passen om herhaling van dergelijke gruweldaden te voorkomen.

„De dader was in het bezit van een wapenlicentie. Ik heb te horen gekregen dat hij die in november 2017 heeft gekregen. Ik kan u een ding verzekeren en dat is dat onze rechtsregels ten aanzien van vuurwapens zullen veranderen”, aldus Ardern.

Ze vertelde ook dat de slachtoffers van de rechts-extremistische schutter, geboren in Australië, afkomstig waren uit verscheidene moslimlanden. Ze benadrukte daarmee de wereldwijde impact van de terroristische actie. De Nieuw-Zeelandse regering werkt in de nasleep van het bloedbad nauw samen met de consulaire diensten van onder meer „Pakistan, Turkije, Saudi-Arabië, Bangladesh, Indonesië en Maleisië.”

De Turkse autoriteiten hebben maandag, in navolging van Bulgarije, een onderzoek gelast naar de 28-jarige Australiër. Hij zou meerdere malen een bezoek hebben gebracht aan het land en er gedurende een lange periode zijn geweest. „We denken dat de verdachte mogelijk vanuit Turkije naar andere landen is gereisd in Europa, Azië en Afrika. We gaan zijn gangen na en proberen te achterhalen met wie hij contact heeft gehad”, zei een woordvoerder.

De hoofdverdachte - er zijn nog twee anderen aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid - is zaterdag (plaatselijke tijd) in de loop van de ochtend naar de rechtbank gebracht waar hij zal worden voorgeleid op beschuldiging van meervoudige moord. Besloten is al dat hij in voorlopige hechtenis blijft en niet op borgtocht zal worden vrijgelaten. De zitting is alleen toegankelijk voor geaccrediteerde journalisten. Een man die naar binnen wilde om de terrorist neer te steken werd volgens de media tegengehouden.