Nieuws/Binnenland
330110188
Binnenland

Burgemeesters strandgemeenten: ’Kom niet naar de kust’

ZANDVOORT - Inwoners én de burgemeester van Zandvoort en andere badplaatsen maken zich grote zorgen over de toeloop van dagjesmensen naar de badplaats. Burgemeester David Moolenburgh heeft een dringende oproep aan alle dagjesgasten: „Kom niet naar Zandvoort.”

Velen trokken zaterdag naar Zandvoort, gelokt door het zonnige weer, ondanks het rondwarende nieuwe coronavirus. Door het mooie weer trekken zondag mogelijk opnieuw veel mensen naar de kust.

Inwoners van de gemeente trokken zaterdag aan de bel toen ze zagen hoe hun dorp overspoeld werd door dagjestoeristen. „Een groot deel van de dag stonden er files richting de badplaats”, zegt Zandvoorter Leo Miezenbeek. Normaal is dat volgens hem prima, maar door de dreiging van het coronavirus zitten veel inwoners daar niet op te wachten.

Burgemeester Moolenburgh zegt tegen RTL Nieuws dat hij Zandvoort niet op slot kan gooien. „De mensen die dat zouden moeten controleren, hebben in deze tijden ook belangrijkere klussen te doen. Daarom vraag ik iedereen om in deze tijden niet naar Zandvoort te komen.”

Ook de burgemeester van Bloemendaal, Elbert Roest, roept mensen op om zijn gemeente te mijden. Hij stipt aan dat gezondheid en veiligheid voor alles gaan, „voor onze gasten, maar ook voor onze inwoners.”

In de dagelijkse corona-update vertelt verslaggever Daniël van Dam over de laconieke houding die hij op straat zag. Maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah brengen het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Luister de podcast hier, hieronder of via je eigen podcast app.

Noordwijk

Volgens burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk liepen de boulevard en het strand zaterdag vol met recreanten die de richtlijn om 1.5 meter afstand van elkaar te houden niet naleefden.

Verkleij en haar gemeente zijn verbaasd dat bezoekers zich „zo weinig verplicht voelen om ook mee te helpen en om naar de voorgeschreven maatregelen te doen en te laten”, stelt zij in een verklaring. „In het belang van iedereen vraag ik dan ook: kom niet naar de kust van Noordwijk. Deze zondag niet, maar ook al die andere mooie lentedagen niet die er nog gaan komen, zolang corona bestreden moet worden.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd