Nieuws/Buitenland
3302205
Buitenland

’Ethiopisch ramptoestel had ongebruikelijk hoge snelheid’

Reddingswerkers bij het vliegtuigwrak.

Reddingswerkers bij het vliegtuigwrak.

ADDIS ABEBA - Het vliegtuig van Ethiopian Airlines dat vorige week verongelukte, had na het van de grond komen op de luchthaven van Addis Abeba een ongebruikelijk hoge snelheid. Niet lang na vertrek werden problemen gemeld en toestemming gevraagd om snel te mogen stijgen. Dat zegt een official die opnames van de luchtverkeersleiding heeft beluisterd.

Reddingswerkers bij het vliegtuigwrak.

Reddingswerkers bij het vliegtuigwrak.

Een stem uit de cockpit van de Boeing 737 MAX vroeg te mogen klimmen naar 14.000 voet boven zeeniveau - 6400 voet boven het vliegveld - maar verdween op een hoogte van 10.800 voet van de radar na een bocht naar rechts om terug te keren wegens problemen met de controle over de vlucht, zoals de piloot het omschreef.

Vlak voor de manoeuvre had de luchtverkeersleider contact met een ander toestel. Dat werd onderbroken door de stem van Ethiopian Airlines vlucht 302, die riep „stop, stop” ten teken dat communicatie met de toren zonder urgentie moest worden gestaakt. De gezagvoerder klonk volgens de bron die onbekend wenste te blijven zeer angstig. Door de crash die volgde kwamen alle 157 inzittenden om het leven.

Voicerecorder ramptoestel gedownload

De gegevens op de cockpitvoicerecorder zijn inmiddels met succes gedownload. Dat heeft de Franse onderzoeksraad voor luchtvaartveiligheid (BEA) zaterdag bekendgemaakt. Een woordvoerder zei op Twitter dat de geluidsfragmenten niet zijn beluisterd, maar naar de Ethiopische onderzoekers van de ramp zijn gestuurd.

In de tweet staat verder dat het werk aan de flightdatarecorder, de andere zwarte doos die de vluchtgegevens automatische opslaat, zondag wordt voortgezet.