Nieuws/Buitenland
3304300
Buitenland

’Duidelijke gelijkenis’ tussen vliegrampen

Onderzoekers linken crash Ethiopië aan Lion Air-drama

Wrakstukken van het eerder gecrashte toestel.

Wrakstukken van het eerder gecrashte toestel.

NAIROBI - Er is een ’duidelijke gelijkenis’ tussen de recente vliegtuigramp in Ethiopië en de crash met een Lion Air-toestel in Indonesië, vorig jaar oktober.

Wrakstukken van het eerder gecrashte toestel.

Wrakstukken van het eerder gecrashte toestel.

Dat is de voorlopige conclusie van Ethiopische en Amerikaanse luchtvaartdeskundigen die de gegevens van de zwarte doos met de Flight Data Recorder, zondag met succes gedownload in Parijs, als eersten hebben bekeken. Volgens het Ethiopische ministerie van Transport wordt na een grondige analyse binnen een maand het volledige onderzoek bekendgemaakt.

Volgens Ethiopië is de zwarte box van het vliegtuig in goede conditie. Vrijwel alle data zijn bewaard gebleven.

Gelijkenissen

De vlucht van Ethiopian Airlines met een Boeing 737 MAX 8 crashte enkele minuten na de start in Addis Abeba. De vlucht ging naar Nairobi. Bij de ramp vielen 157 doden.

Eerder meldde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit dat op basis van satellietdata kon worden opgemaakt dat het vliegtuig in Ethiopië dezelfde bewegingspatronen had als het Indonesische toestel, waarvan alle 189 inzittenden de dood vonden.

Sensor

De crash in Indonesië werd destijds veroorzaakt door een kapotte sensor, waardoor onjuiste informatie over de luchtstromen in het systeem terechtkwam. Daardoor kan de neus naar voren komen en het vliegtuig snel dalen.

Nabestaanden van de vliegramp in Ethiopië rouwen.

Nabestaanden van de vliegramp in Ethiopië rouwen.

Beide rampen waren met een Boeing 737 MAX. Destijds liet de FAA een veiligheidswaarschuwing uitgaan, zodat piloten beter konden opmerken wanneer er verkeerde informatie binnenkwam, en die zouden kunnen herstellen.

Sinds de tweede vliegramp, in Ethiopië, worden alle Boeing 737 MAX-toestellen in Europa, China en de Verenigde Staten aan de grond gehouden.