Nieuws/Binnenland
331001118
Binnenland

9 maanden cel voor wapenbezit

Rechter: dodelijk schot Kanaalstraat was zelfverdediging

De Kanaalstraat in Utrecht.

De Kanaalstraat in Utrecht.

UTRECHT - De 36-jarige man uit Amersfoort die de 44-jarige Utrechter Mohamed Daouaki doodschoot in de Utrechtse Kanaalstraat, deed dat uit zelfverdediging. Hij krijgt alleen 9 maanden cel voor wapenbezit, maar geen straf voor doodslag. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag geoordeeld.

De Kanaalstraat in Utrecht.

De Kanaalstraat in Utrecht.

De 36-jarige Imad A.O. schoot Daouaki op 30 mei vorig jaar iets na 21.00 uur van minder dan een meter afstand in zijn zij, waarbij beide longen werden geraakt. Dat gebeurde toen het slachtoffer op hem af rende met een groot mes. Er was geen tijd om te vluchten, zo gelooft de rechtbank.

Ruzie om geld

De twee hadden een conflict om geld en hadden eerder die dag ruzie. Aanleiding voor het conflict was dat Daouaki nog zou moeten betalen voor wat hasj die hij zou hebben gekocht, vermoedt de politie.

De verdachte zei het wapen al een paar weken op zak te hebben omdat hij zich bedreigd voelde door Daouaki. Dat het gebruik van het wapen niet strafbaar is omdat het om zelfverdediging gaat, maakt niet dat het wapenbezit ook onbestraft blijft, benadrukt de rechtbank in het vonnis: „Dat leidt maar al te gemakkelijk tot schietincidenten.”