Nieuws/Binnenland
3310274
Binnenland

Leerling: er was geen eten meer te krijgen

’Chaos en frustratie’ op school na schietpartij Utrecht

Beelden vanaf het Grafisch Lyceum.

Beelden vanaf het Grafisch Lyceum.

UTRECHT - De sommatie om leerlingen binnen te houden op Utrechtse scholen kon maandagmiddag niet bij alle leerlingen op goedkeuring rekenen. De gemoederen liepen hoog op. „Iedereen is gestrest, we zitten als een groep kippen in een hok. De stress en de angst worden alleen maar groter, ook omdat het hier vlakbij is gebeurd”, vertelde Mikail Duran (22) vanaf het Grafisch Lyceum.

Beelden vanaf het Grafisch Lyceum.

Beelden vanaf het Grafisch Lyceum.

Aan het einde van de middag, iets na vier uur, beschrijft Mikail een onstuimige situatie. „Ik heb enorme honger. Maar alles is uitverkocht, de automaat is helemaal leeggeplunderd. Iedereen zit op zijn vingers te bijten.” Het doet de sfeer op dat moment geen goed. „Iedereen raakt gefrustreerd. Het wordt vrij chaotisch, mensen roken gewoon binnen nu. Niemand mag opgehaald worden, niemand mag naar buiten. Ouders zijn boos. Voor de deur staat een file met boze ouders. Veel mensen willen naar huis.”

Dat wil hij ook wel, maar tegelijkertijd kent Mikail de situatie maar al te goed. „Ik ga geen risico nemen zolang er buiten iets kan gebeuren. Gelukkig is er wel eten geregeld voor vanavond.” Er gaat ’van alles door onze hoofden’, vertelt Mikail. „Honger, tekorten, angst omdat je niet bij je ouders mag zijn...”

Rond 16.15 uur, een kwartiertje nadat hij zijn verhaal heeft gedaan, mogen mensen weer naar buiten nadat vanwege de schietpartij met zeker drie doden urenlang werd aangeraden om de straat niet op te gaan. ’Het advies om binnen te blijven, is opgeheven’, aldus de gemeente. Daarop wordt meteen gereageerd. .„De deuren zijn geopend”, meldt Mikail Duran even later opgelucht.