Nieuws/Binnenland
331147248
Binnenland

26 jaar cel voor aanslagpleger Amsterdam CS

AMSTERDAM - De rechtbank Amsterdam heeft de 19-jarige Jawed S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar en 8 maanden voor twee moordpogingen met een terroristisch oogmerk, en het bedreigen van 3 agenten.

Dat is de hoogst mogelijke straf die de Afghaanse asielzoeker kon krijgen, en het is een kleine 2 jaar meer dan wat het Openbaar Ministerie een maand geleden eiste. Jawed S. was er niet bij om het vonnis zelf aan te horen.

De Afghaanse asielzoeker stak op 31 augustus vorig jaar op het Centraal Station in Amsterdam twee willekeurige Amerikaanse toeristen neer uit wraak voor de door Geert Wilders aangekondigde cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. Die beschouwde Jawed S. als een belediging van zijn profeet en zijn religie: ,,Waarom kreeg dat varken de gelegenheid om mijn profeet te beledigen?”, vroeg hij begin september aan de rechtbank tijdens de behandeling van zijn zaak.

Antwoorden op vragen gaf Jawed S. destijds niet of nauwelijks, en een excuus aan de slachtoffers kwam er niet, hoewel hij zei dat hij het niet op toeristen gemunt had. ,,Ik was van plan om oneerlijke en onredelijke mensen te doden.”

Jawed S. werd direct na zijn aanval met twee kogels uitgeschakeld door agenten die hem al in het vizier hadden. De rechtbank is ervan overtuigd dat hij meer slachtoffers zou hebben gemaakt als de politiemensen niet zo snel hadden ingegrepen. Hij zat één van de Amerikaanse slachtoffers achterna met zijn mes. De man moest rennen voor zijn leven, terwijl hij al een slagaderlijke bloeding had. Jawed S. zei zelf ook dat hij de agenten iets zou hebben aangedaan ,,als ik de kans had gehad. Geen twijfel mogelijk.”

De twee Amerikanen, zelf kinderen van Eritrese vluchtelingen, overleefden de aanslag. Eén van hen liep een dwarslaesie op, en is aan een rolstoel gebonden. De ander heeft nog steeds last van krachtverlies in zijn getroffen arm. Het psychisch letsel is nog lang niet hersteld.

Volgens de rechtbank kon niet worden vastgesteld of de jonge Afghaan handelde onder invloed van een stoornis. Hij weigerde mee te werken aan onderzoek. Het is duidelijk dat Jawed S. is geradicaliseerd en er zeer extreme gedachten op nahoudt, maar doordat geen stoornis kon worden vastgesteld gaat de rechtbank uit van volledige toerekeningsvatbaarheid.

De kans op nieuw geweld is bovendien groot, zegt de rechtbank. Ook daarvan maakte Jawed S. geen geheim. ,,Als jullie doorgaan de profeet te beledigen, zullen jullie janken”, zei hij tijdens de rechtszaak. De rechtbank vindt het daarom, én omdat S. nooit berouw heeft getoond, noodzakelijk om de samenleving zo lang mogelijk tegen hem te beschermen.

De rechtbank kende het slachtoffer dat in een rolstoel belandde een hoge vergoeding van materiële schade toe van 2.625.860 euro, en daarnaast 2 ton aan immateriële schade. De man die zenuwschade in een arm opliep krijgt 13.755 materiële schade vergoed, en 25.000 immaterieel.