Nieuws/Buitenland
331187941
Buitenland

Noord-Korea noemt Japanse premier ’domste man ooit’

De Japanse premier Shinzo Abe.

De Japanse premier Shinzo Abe.

PYONGYANG - Noord-Korea heeft hard uitgehaald naar de Japanse premier Shinzo Abe vanwege zijn kritiek op de Noord-Koreaanse raketlanceringen donderdag. Pyongyang noemt Abe in een statement zaterdag „de domste man ooit”, een „imbeciel” en een „politieke dwerg”, zo meldt de BBC.

De Japanse premier Shinzo Abe.

De Japanse premier Shinzo Abe.

De Noord-Koreaanse projectielen kwamen terecht in de Japanse Zee. Volgens Japan ging het om twee ballistische raketten, maar Noord-Korea zegt dat er werd getest met een supergrote lanceerinrichting. Pyongyang zegt dat Abe het verschil niet weet tussen die twee. In het statement, dat werd gepubliceerd door het staatspersbureau, staat dat Japan „in de toekomst nog wel eens zal zien wat een ballistische raket is.”

Lanceerproef

Het was de dertiende keer dit jaar dat het stalinistisch geregeerde Noord-Korea een lanceerproef deed met een of meer raketten. De vorige keer was 31 oktober.

Het overleg van Noord-Korea met de Verenigde Staten over het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma is ondertussen volkomen vastgelopen.